//

Звернення Митрополита Кир Іоана (Мартиняка) до священиків та вірних про порядок Читання Св. Письма на кожний день

Звернення Митрополита Кир Іоана (Мартиняка) до священиків та вірних про порядок Читання Св. Письма на кожний день.


Всесвітліші Отці,
Дорогі Брати і Сестри


Ідучи за повчанням Святішого Отця Венедикта XVI та Синоду Єпископів УГКЦ, які закликають до нової євангелізації в Церкві, якої метою є поглиблення і скріплення нашої віри, наша Архиєпархія включається у цей процес. У сьогоднішньому світі добачаємо також протилежні діяння до Євангельської правди, а є це відходження від Христа, звертання погляду людини на матерялістичні надбання, легковаження природних прав людини. Дуже виразно видно цей процес у Західній Європі, але в якійсь мірі він зачіпає також нашу Церкву, а особливо молодше покоління християн греко-католиків.

 


Щоби протидіяти секуляризації у вірі, наш Синод поблагословив ідею Щоденного читання Святого Письма, як підготовку до Ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України, який будемо відзначати 28 липня 2013 р.Б., у день Рівноапостольного князя Володимира Великого, і доручив її ввести в життя. Для осягнення цієї мети підготовлено душпастирський план читань Св. Письма на кожний день, щоб вірні запізналися з Божим Словом; щоб через поступенне, щоденне відкривання Бога у Його Слові, вводити Його у своє особисте, родинне і релігійне життя, щоб ця зустріч з Ісусом Христом у Його Слові сталася для всіх молитвою. Бо це Слово Господнє повіки перебуває. Оце ж воно і є, оте Слово, що було вам благовістоване (1 Пт. 1, 25; пор. Іс. 40, 8). Тими словами Святіший Отець навчає в Післясинодальному Апостольському Повчанні Verbum Domini (VD) – Слово Господнє. У Слові Божому, яке проповідується у Церкві є Христос – де двоє, або троє в моє ім`я там я є (Пор. Мт. 18, 20). Святіший Отець просить, щоб з цим післясинодальним повчанням про Боже Слово запізнати вірних для кращого зрозуміння і нового віднайдення Божого Слова – як джерела постійного оновлення (VD 1).

 

Венедикт XVI підкреслює, що Бог дає себе пізнати в діалозі, бажає перебувати з нами у своїй великій любові, промовляє до нас як до друзів. Є між нами присутній і запрошує до спільноти з собою (VD 6). Бог дає себе пізнати, як безконечна любов. Це Слово Бога стало тілом – Ісус Христос є тим Божим Словом, що уприсутнилося в людській подобі, сталося людиною (VD 7). Це Слово проповідували пророки і звучить Воно в цілій історії спасіння. Ним наповнений весь космос. Тим Словом живе Свята Церква. Це Слово творить і формує Святу Літургію і церковний устав. Звернім увагу на Святу Літургію, яка є джерелом, що ніколи не всихає. Творить Вона св. Тайни. В ній Він сам – Христос, промовляє у Євангелії, Апостольських посланнях, проповідях і науках. Воно є фундаментом всякого навчання у Церкві. Воно є основою місійного посланництва Церкви. Воно формувало і формує здорову культуру. Незнання Божого Слово – це незнання Ісуса Христа.

 

Тому теж, Дорогі Брати і Сестри, ідучи за наукою Церкви, Синоду і Катехизму УГКЦ і наша Архиєпархія приймає порядок Читання Святого Письма кожного дня, щоб тим способом краще пізнати Христа, і однодумно, з усією Українською Греко-Католицькою Церквою підготовитись до Ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України. Щоб приймаючи Христа, ми в Нього не тільки були охрещені, але також приодягнені. Доказом зодягнення у Христа має бути святе щоденне життя, бо тільки Христос дає свободу і життя нам, і цілому світові.

 

Отці біблісти підготовили порядок читань на кожний день, до дня Ювілею 1025-ліття Хрещення. Доручаю отцям повідомити вірних про порядок читань, який залученій у брошурі. Заохочую придбати таку брошуру для кожної родини в парафії, щоб спільне молитовне читання Божого Слово в парафії та родинах збагачувало духове життя, скріплювало єдність і віру в дорозі до Бога.

 

Зі щирого серця Благословляю усіх Вас

 

+ Архиєпископ Іоан (Мартиняк)
Митрополит Перемисько-Варшавський


Дано в Перемишлі при Архикатедральному Соборі
св. Івана Хрестителя 11 грудня 2011 р.Б.

Джерело: cerkiew.net