//

Віра є Божим даром, який потребує нашої відповіді та вимагає рішучості. Проповідь Бенедикта XVI на парафії Пресвятої Марії Благодатей

«Дух Господа Бога на мені, бо Господь мене помазав. Він послав мене, щоб принести благу вість убогим, (...) проголосити рік Господнього благовоління», – цими словами пророка Ісаї, якими Христос охарактеризував Cвою місію, Папа Бенедикт XVI розпочав свою проповідь на парафії Пресвятої Богородиці Благодатей, зазначаючи, що хоч ці слова сказані багато століть тому, вони не втратили своєї актуальності й сьогодні. «Це слова, – сказав він, – які оживлюють надію, приготовляють до прийняття Господнього спасіння та звіщають початок часу благодаті й визволення».

 

Коментуючи євангельський уривок, що описує постать святого Івана Христителя, який покірно називав себе предтечею, свідком Того, Кого він звіщав, голосом у пустелі, Святіший Отець зазначив, що «також і сьогодні, в пустелі великих міст цього світу, пустинь великої відсутності Бога, ми потребуємо голосів, які просто звіщатимуть нам: “Бог є, Він завжди близько, навіть, якщо здається, що Він відсутній”». Саме це, за словами Папи, є завданням Адвенту. «У Церкві, у Божому слові, у служінні Святих Тайн, в покаянні, через прощення, яке отримуємо, в служінні Пресвятої Євхаристії, у якій Господь дає Себе в наші руки та серця, ми доторкаємося світла й отримуємо доручення: бути сьогодні свідками того, що світло існує та вносити світло у цей наш час», – наголосив Бенедикт XVI.

 

Привітавши душпастирів, їхніх помічників й усіх вірних, пригадавши історію цієї парафії, Єпископ Риму зазначив, що вона є молодою, також і тому що її, «дякувати Богові, заселяють численні діти й підлітки». «Щиро бажаю, – сказав він, – щоб завдяки вкладові великодушних та компетентних осіб, ваші виховні старання дедалі краще розвивалися». Папа похвалив зусилля, спрямовані на те, щоб приготовляти дітей та молодь до Святих Тайн, додаючи, що виклик, який стоїть перед нами, полягає не лише в тому, щоб приготувати їх до прийняття Святих Тайн, але й допомогти їм жити ними, щоб бути справжніми християнами. Засобами для цього є постійні стосунки з Богом через молитву та слухання Його слова, Євхаристійні адорації та участь в недільній Службі Божій. «Не втрачайте відчуття неділі та залишайтеся вірними Євхаристійній зустрічі, побажав Бенедикт XVI, додаючи: Перші християни були готові за це віддати своє життя. Вони знали, що це є життям».

 

З огляду на присутність іновірних релігійних груп, які представляють себе носіями повноти істини Євангелія, Святіший Отець пригадав про необхідність бути уважними та поглиблювати свою віру та рації християнської благовісті такими, як їх автентично передає тисячолітня традиція Церкви. Він закликав продовжувати євангелізацію через катехизи та коректне інформування про те, в що вірить та чого навчає Католицька Церкви, намагаючись промовляти так, щоб було зрозумілим для всіх. «Віра є Божим даром, – наголосив Бенедикт XVI, – але вона потребує нашої відповіді, рішення іти за Христом не лише тоді, коли Він зцілює та потішає, але й тоді, коли говорить про любов аж до готовності дарувати себе самих».

 

Тому наступним елементом, на якому наголосив Папа, є свідчення милосердної любові, що повинно характеризувати громаду. «Докладайте зусилля для того, щоб обличчя вашої спільноти завжди могло конкретно відображати любов Бога, повну милосердя, та заохочувала з довір’ям до Нього припадати», – сказав він, а тоді з окремим привітанням звернувся до дітей, підлітків та молоді. «Сьогодення та завтрашнє нашої історії й майбутнє віри особливим чином довірені вам, що є новими поколіннями. Церква покладає великі сподівання на ваш ентузіазм, ваше вміння дивитися вперед, здатність надихатися ідеалами, на вашу радикальність у життєвих постановах», – сказав Святіший Отець.

 

Джерело: Радіо Ватикан