//

У театрі – богохульство із сексуальними збоченнями, а в катедрі – чування

Понад 7,5 тисяч учасників зібралось на молитовне чування в катедрі Нотр-Дам в Парижі ввечері 8 грудня, в той час як у театрі Ронд-Поінт відбувалась прем’єра вистави «Gólgota Picnic» (Пікнік на Голготі), яка ображає Христа і Його муку, інформує портал Wiara.

 


Ініціатор молитовного чування кардинал Вінгт-Труї пояснив, що не йдеться про демонстрацію чи протест проти когось: «Ми прийшли з серцем, повним любові, аби з’єднатись з мукою Христа».

 


Богохульська образа ранить не лише Христа, пояснив кардинал. Вона відкриває стан серця того, хто її допускається, «розчарування когось, хто не вмів прийняти слова любові. Ненависть є не лише гріхом, але і сумним обличчям любові, якою ми не вміємо жити». Архиєпископ Парижу просив зібраних молитись за всіх, які терплять з приводу свої віри в Христа. Протягом двох годин вірні молились, слухаючи опису Господньої Муки, співали і адорували частинку тернового вінця , яка розміщена в катедрі.

 


А в другій частині Парижу відбувалась вистава Родріго Гарсії, яка представляла гротескну візію розп’яття Христа, з сексуальними сценами і образами на Його адресу. Ще раніше вистава викликала полеміку в Мадриді та Тулузі, де частина глядачів залишала театр ще в часі вистави з обуренням повністю голими акторами, розп’яттям жінки зі «стигматами» і мастурбацією однієї з актрис.

 


Вже в Тулузі організували молитовне чування перед театром. Група католиків на заклик інтернет- порталу «Culture et foi» (Культура і віра) маніфестувала перед початком вистави з білими квітами в долонях, аби усвідомити творцям і акторам «біль християн і закликати до взаємної поваги». Не було ні транспарантів, ні голосних викриків, демонстрація відбувалась в тиші. Ініціатори протесту пояснювали, що вистава Гарсії не є звичною критикою християнства, але «злобним і агресивним чином знеславлює уявлення християнської віри».