//

Утворення трибуналу Львівської Митрополії УГКЦ

У зв’язку з утворенням Львівської Митрополії УГКЦ високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор своїм декретом від 9 грудня 2011 року заснував трибунал Львівської Митрополії УГКЦ.

 

З нагоди утворення Митрополичого трибуналу, 9 грудня у Архикатедральному храмі Святого Юрія у м. Львові було відслужено урочисту Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор.

 

Архиєпископу і Митрополиту Львівському співслужили судові вікарії усіх єпархій, які увійшли до складу Львівської Митрополії - судовий вікарій Львівської Архиєпархії о. Ростислав Бубняк, судовий вікарій Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Тарас Коцюба, судовий вікарій Стрийської єпархії о. Степан Кузишин та судовий вікарій Сокальської єпархії о. Василь Коваль. Також на Літургії були присутні інші судді  та працівники церковного суду. У своєму слові, звертаючись до членів трибуналу, Митрополит Львівський наголосив на важливості уряду, який виконують церковні судді в нашій Церкві: «Завдання церковного судді не тільки судити, а й вболівати за свій народ, напоумляти його, щоб не чинив злочинів, виховувати та молитися за нього – сказав Митрополит. Також Архиєрей закликав суддів до справедливого та чесного виконування  своїх обов’язків у служінні в церковному суді: «Закликаю вас, достойні судді Митрополичого трибуналу, щоб ви виконували свій обов’язок гідно та справедливо, бо добре знаєте, що Господь запитає із нас про наші вироки, незважаючи на наш священицький стан».

 

По завершенні Літургії владика Ігор побажав новопризначеним суддям Митрополичого трибуналу сумлінно та бездоганно виконувати свої обов’язки у своєму суддівському служінні.

 

Відповідно до канону 1064 §1 Кодексу Канонів Східних Церков новоутворений трибунал Львівської Митрополії не є відмінним від трибуналу єпархії Митрополита (в даному випадку Львівської Архиєпархії). Цей трибунал відтепер стає апеляційним трибуналом від вироків  трибуналів Стрийської, Сокальської та Самбірсько-Дрогобицької єпархій, що входять до складу Львівської Митрополії.

 

Митрополичий трибунал Львівської Митрополії починає свою діяльність з 9 грудня 2011 року і знаходиться за адресою: м. Львів, пл. Св. Юра 5, тел. 261-13-81. Документи від вірних приймаються і видаються трибуналом з 10.00 год. до 13.00 год. крім церковних і державних свят.

 

Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського з нагоди утворення трибуналу Львівської Митрополії УГКЦ

 

1Тм. 4,4-8; Лк .16,15-18,17,1-4.

Всечесні отці, достойні сестри і брати,

 

Святе Писання дуже чітко окреслює вирази Ісуса Христа. Вони - правдиві, бо він Бог і добре знає людське серце, його наміри та різні скриті чи навіть, підступні задуми душі. Тому він чітко говорив фарисеям: «Ви видаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші...» (Лк. 16,15). Для окреслення правди не вистарчало слів, що говорили фарисеї, Ісус знав їхнє серце, заховані глибоко думки, тому картав їх за те, що на зовні вони показували себе за праведних, а в нутрі це виглядало гидко. Усі відчуваємо внутрішній голос, який промовляє до нас. Буває так, що внутрішній голос заперечує наші певні вчинки, а ми їх чинимо, бо тіло та його пристрасті беруть верх над духом. Відчуваємо у нашому сумлінні дискомфорт, що обертається тихим, але справедливим судом. Ніхто не викликає нас на суд, не ставляться нам запитання, не провадиться слідство, а голос сумління у нашій душі виразно промовляє й закидає нам, що ми вчинили зло і несправедливість, насамперед, супроти Бога, себе самих та ближніх. Здається, що ніхто не потерпів від сказаної нами хоч би неправди, але дух відчув це і затривожився, повідомив внутрішньою пересторогою. Цей голос правди, що відгукується у людей походить від Господа, який вселив його у безсмертну душу. Він видає суд нашим мислям, словам, вчинкам та опущенням. Подібно Господь встановив і зовнішні суди, коли люди стали несправедливо поступати проти ближніх. «Закликав же Мойсей до Господа. І показав йому Господь дерево, і він вкинув його у воду, і посолодшала вода. Там дав йому оправдання і суди, і там його випробував» (Вих. 15,25).

 

Встановлення суду було вимушено від Бога внаслідок злочину людей, що вони допускалися. Уже перший вчинок вбивства поповнив Каїн, син Адама. Так не могло діятися, тому Каїн відчував внутрішній голос, який його осуджував та очікував тілесного покарання. І до цього часу люди довершують різних злочинів, що не усі караються та всі викриті, але Бог знає про кожний злий вчинок і він запитає людину про вчинене зло. Ми радіємо тим, що маємо до послуги у Церкві суд, який називається Тайною Сповіді. Там приходимо до священика, припадаємо на коліна і, каючись визнаємо наші прогрішення. Господь прощає нам, коли наш жаль щирий та ми наставлені на поправу нашого життя. Бог бажає, щоб кожен суд був справедливим, незважаючи на особу, яка вчинила прогрішення. Ось, які слова знаходимо у Старому Заповіті: «І заповів я вашим суддям в тому часі, кажучи: Розсуджуйте між вашими братами і судіть справедливо між чоловіком і між братом і між їхнім приходьком» (Втор. 1,16).

 

Звичайно, такі суди існують теж у Церкві, до якої належать вірні, що вчиняють різні промахи в житті, які належить розсудити церковному суду. І сьогодні, внаслідок зміни структур нашої Церкви, тобто, проголошення Львівської Митрополії, у склад якої ввійшли певні єпархії, ми створили Митрополичий церковний трибунал, бо цього вимагає ККСЦ. Не зволікаємо з даною вимогою права. Тому зараз вручимо декрети відповідно приготованим особам, щоб вони мудро провадили дані процеси. Судили справедливо, так, як цього вимагає не хто інший, а Господь. Мудрець Господній твердить наступне: «Суддя мудрий виховує народ свій, правління розумного добре впорядкується» (Сир. 10,1). Завдання церковного судді не тільки судити, але уболівати за свій народ, напоумляти його, щоб не чинив злочинів, виховувати та молитися за нього. Закликаю вас, достойні судці Митрополичого трибуналу, щоб ви виконували свій обов'язок гідно й справедливо, бо добре знаєте, що Господь запитає із нас про наші вироки, незважаючи на наш священицький стан. Поручаю вам служіння у нашому трибуналі, виконуйте це сумлінно й бездоганно. Хай Господь допомагає вам у вашій нелегкій службі! Пресвята Богородице, допомагай нам у нашому суддівському служінні!

 

+ Ігор

Архиєпископ і Митрополит Львівський, УГКЦ

 

09 грудня 2011 р. Б. Архикатедральний собор св. Юрія,  м. Львів.

Прес-служба Львівської Архиєпархії