//

У Львові відбулися реколекції для капеланів, які працюють з неповносправними

З 29 листопада по 1 грудня в приміщенні римо-католицької семінарії в Брюховичах за підтримки центру «Емаус» відбулися реколекції для капеланів спільнот «Віра і Світло», «Лярш», а також для інших богопосвячених осіб, зацікавлених у підтримці людей з особливими потребами. Тема реколекцій – «Участь капелана у житті спільноти».

 

У реколекціях взяли участь понад 40 осіб зі Львова, Тернополя, Рівного, Києва, Житомира, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Закарпаття. Реколекції проходили в дусі екуменізму: у них взяли участь не тільки представники греко- і римо-католики, але також і православні священики з Києва та Рівного.

 

Проводив реколекції Джо Ворстерманс – богослов, відомий реколектант з 35-ти річним досвідом життя у спільноті «Лярш» (Торонто, Канада). Для розкриття теми Джо використав 5 біблійних уривків. На думку реколектанта, це були моменти життя Ісуса, в яких Він був найбільш вразливим. А це саме та риса, яка характеризує «друзів» (людей з особливими потребами), і яка уподібнює їх до Христа.

Особливістю реколекцій було те, що крім розгляду духовних тем учасники виконували різні творчі завдання. Адже більшість людей з особливими потребами не вміють читати, писати, а інколи й говорити. Але вони розуміють на рівні жестів, дотиків, емоцій. Тому у рухах «Віра і Світло» та «Лярш» використовується багато таких засобів, які допомагають «порозумітися» усім без слів.

 

Так, наприклад, один з вечорів реколекцій називався «Вечір фіоретті». «Фіоретті» (fioretti) з італійської означає маленька квітка – коротка історія, яка торкає серце. Всі учасники реколекцій робили квітку (матеріали – кольоровий папір, олівці, клей, ножиці були підготовлені організаторами). На цій квітці мала бути написана невелика історія, котра трапилася з її автором за участю неповносправних. Ввечері кожен міг поділитися своєю історією та послухати розповіді інших.

 

Ще одним творчим завданням була постановка пантомім на основі уривків з Євангелія, запропонованих реколектантом. У цій постановці духовенству допомагали члени ляршівської майстерні «Знесіння» - розумово неповносправні особи та їхні асистенти - гості реколекцій.

 

У програмі реколекцій була також зустріч з Людмилою Анич, матір’ю 16-ти річної неповносправної дівчинки, та Оксаною Винярською – соціальним педагогом, працівником навчально-реабілітаційного центру «Джерело», котрі ділилися своїм досвідом та відповідали на запитання учасників реколекцій.

 

На закінчення реколекцій відбулося традиційне для спільнот «Віра і Світло» «розіслання» - усі учасники реколекцій підходили один до одного, говорили слова благословення та вдячності. Була відчутна атмосфера єдності та радості. Як свідчать самі учасники реколекцій – багато з них пережили духовну віднову, наповнилися радістю та ентузіазмом і готові з гарячими серцями продовжувати своє служіння.

Довідка

«Емаус» - центр духовної підтримки осіб з особливими потребами, заснований у 2001 році як структура Українського Католицького Університету. Місія центру – через різного роду ініціативи і ЗМІ голосити нову модель суспільства для відкритості і прийняття тих, хто є на маргінесі через розумову і фізичну неповносправність.

«Віра і Світло» — міжнародний християнський рух спільнот, який об'єднує осіб розумово неповносправних, їхніх батьків та молодь-приятелів. Члени спільнот зустрічаються, щоб ділитися труднощами та радістю, святкувати та молитися, підтримувати одні одних, зростаючи у дружбі, вірі та любові; спільно беруть участь у літніх таборах, реколекціях, прощах.

Лярш — це Міжнародна Федерація 135 християнських спільнот, які творять розумово неповносправні особи та їхні асистенти, проживаючи разом в невеликих домівках у 36 країнах світу. Місія спільнот Ляршу — відкривати дари осіб розумово неповносправних у процесі співпраці й творення дружніх стосунків із ними, поширювати бачення їх дару та гідності серед громади, сприяти розвитку більш гуманного та демократичного суспільства.

 

Лідія Москаль
Джерело: CREDO