//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (27 листопада - 3 грудня)

В неділю, 27 листопада, у єпархіальній каплиці Покрову Пресвятої Богородиці відбулися дияконські свячення Сергія Триф’яка та Олександра Федоришина, які здійснив єпарх Коломийсько-Чернівецький Преосвященний Миколай (Сімкайло).

 

Також цього дня Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, освятив новозбудовану каплицю на честь Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у с. Підгородище Перемишлянського р-ну Львівської обл.

 

В понеділок, 28 листопада:

 

Неподалік міста Герфорд (Hereford) у венедиктинському монастирі Белмонт (Belmont Abbey) розпочалися щорічні реколекції для духовенства Апостольського екзархату УГКЦ у Великобританії. Цього року проводити дні духовної віднови був запрошений Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії преосвященний владика Діонісій (Ляхович).

 

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в Патріаршому соборі Воскресіння Христового взяв участь в урочистій Архиєрейській Божественній Літургії з нагоди перебування мощів святого Антонія з Падуї. Того дня у соборі також було відслужено Божественну Літургію (Месу) в латинському обряді.

 

Також у понеділок виповнилося 100 років з часу прибуття перших українських монахинь до Сполучених Штатів, де вони заснували провінцію сестер чину Василія Великого. Цей чин виник у IV сторіччі на території сучасної Туреччини. В XI сторіччі, перший монастир сестер Василіянок з’явився в Києві. В Америці сестри опікувалися українськими сиротами, започаткували парафіяльні школи у місцях поселення українців, відкрили середню школу та навіть коледж. Працюючи на благо громади, усі ці 100 років сестри надавали і надають духовну підтримку українським емігрантам.

 

Вівторок цього тижня відзначився в житті нашої Церкви знаменною подією:

 

29 листопада 2011 року в день апостола та євангелиста Матея, в Архикатедральному соборі св. Юрія у м. Львові, відбулося урочисте проголошення Львівської Митрополії та введення на митрополичий престіл Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського, владики Ігоря (Возьняка). Від тепер титул правлячого Львівського архиєрея буде «Львівський  архиєпископ і митрополит», а собор святого Юра у Львові оголошено архикатедральним собором Львівської митрополії УГКЦ.


Під час Архиєрейської Божественної Літургії проповідь виголосив Блаженніший Святослав (Шевчук).

 

В одному з інтерв’ю напередодні офіційного проголошення 29 листопада про створення Львівської Митрополії УГКЦ, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Венедикт (Алексійчук) наголосив, що це був довготривалий процес. Всі аспекти з’ясовувалися, дискутувалися, відбулися консультації з Римом. За його словами, Патріархат  – це дорослість Церкви, а не привілей. Це в першу чергу зріст.

 

Владика Богдан (Дзюрах) Адміністратор Патріаршої курії, секретар Синоду єпископів УГКЦ у бліц-інтерв’ю для РІСУ про значення трьох нових митрополій наголосив, що митрополія, поряд з екзархатом та єпархією, є складовою частиною канонічного устрою Церкви, тому нічого надзвичайного у створенні нових митрополій в лоні УГКЦ немає. Це радше свідчить про її подальший розвиток.

 

Після урочистості проголошення нової Львівської Митрополії в Соборі Св. Юра на питання журналістів відповів Апостольський нунцій в Україні, Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон.

 

До вашої уваги:


Відео з проголошення Львівської Митрополії


Інтерв'ю з Преосвященним Владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії УГКЦ, з нагоди проголошення Львівської митрополії


Звернення традиційних Українських Церков до вірних та до всіх людей доброї волі з нагоди двадцятиліття референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України

 

У середу, 30 листопада 2011 р., єпископ Димитріос Салахас, Екзарх для католиків візантійського обряду в Греції та відомий знавець східного канонічного права, в рамках візиту до України, зустрівся з студентами Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Митрополита Йосифа В. Рутського, що в Брюховичах біля Львова.

 

З нагоди проголошення Львівської Митрополії УГКЦ на початку грудня у Львові відбудеться показ серії документальних фільмів про історію УГКЦ у XX ст. Цій події була присвячена прес-конференція, яка відбулася 2 грудня в приміщенні малої сесійної зали Львівської міської ради на тему «З нагоди проголошення Львівської Митрополії УГКЦ  світ побачить серію документальних фільмів про історію УГКЦ»