//

Прагнення єдності принесе плоди, якщо буде вкорінене у спільній молитві. Папа Бенедикт XVI прийняв делегацію німецьких лютеран

Приймаючи в понеділок, 24 січня 2011 р., делегацію Євангельської Лютеранської Церкви Німеччини, що прибула до Риму, щоб взяти участь в заходах з нагоди завершення Тижня молитов за єдність християн, Папа Бенедикт XVI звернув увагу на дві колони екуменізму – діалог та спільну молитву. Висловивши радість з прибуття делегації, Святіший Отець зазначив, що це є свідченням того, «що усе наше прагнення єдності може принести плоди лише тоді, коли буде вкорінене у спільній молитві».

 

Папа пригадав, що католицько-лютеранський діалог триває вже 50 років, і, не зважаючи на богословські відмінності в деяких фундаментальних темах, можна говорити про значний прогрес у прямуванні до єдності. Він ствердив, що в наш час багатьом здається, що мета спільної єдності віддаляється, і він також розділяє стурбованість багатьох християн, які вважають, що результати екуменічних трудів недостатньо видимі. «Однак, – підкреслив Бенедикт XVI, – екуменічний діалог, натхнений Святимо Духом, залишається фундаментальним засобом для подолання труднощів».

 

Святіший Отець наголосив на важливості спільної позиції щодо питань, які стосуються захисту та гідності людської особи та родини і подружжя. Згадавши ж про те, що у 2017 році припадатиме 500-та річниця оприлюднення тез Мартіна Лютера, що стало точкою поділу між католиками та лютеранами, Бенедикт XVI наголосив на тому, що спогадування цієї події повинно супроводжуватись екуменізмом, а не тріумфалізмом, та стати нагодою для призадуми над причинами поділу та очищення сумлінь.

 

Джерело: Радіо Ватикан