//

Базиліку Народження у Вифлеємі буде оновлено

Незважаючи на політичні та релігійні проблеми, погоджено проект оновлення Базиліки Народження у Вифлеємі. У цій найстаршій у Святій Землі святині заплановано поміняти дах, що вбереже від обвалу та інфільтрації води на античні мозаїки.

 


Завдяки посередництву президента Палестинської Автономії греки-православні, францішкани-як представники Католицької Церкви та вірмени висловили згоду на реалізацію проекту відновлення. Для палестинського уряду власне ця базиліка є найбільшою туристичною атракцією у Вифлеємі, яку навіть наступного року можуть внести до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Для християн – це, перш за все, один з найбільших санктуаріїв Святої Землі. З метою збереження її релігійної ідентичності християнські спільноти приймають необхідність віднови, але обороняються перед політичними втручаннями.


Базиліку Народження збудував у VI столітті імператор Юстиніан, там і досі збережені елементи древньої константинопольської будівлі та фрагменти декорацій періоду хрестоносців. Від середини 19 століття право власності та порядок богослужінь регулює турецька ординація, відома як закон „Status quo”.  Свідомість необхідності зберегти будівлю для наступних поколінь перемогла внутрішні поділи та зовнішні політичні натиски.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie