//

Митрополит Кондрусевич попросив Лукашенка ввести мораторій на смертну кару

Митрополит Мінсько-Могилівський Архиєпископ Тадеуш Кондрусевич звернувся до влади Білорусі із закликом ввести мораторій на смертну кару. В інтерв'ю для сайту Католицької Церкви в Білорусі www.catholic.by з приводу проголошення смертного вироку винесеного Владиславу Ковальову і Дмитру Коновалову, обвинувачених у скоєнні терористичного акту в мінському метро 11 квітня 2011 р., єрарх зазначив, що «жоден терористичний акт не може бути виправданий і злочинці повинні отримати справедливе покарання».

 

Архиєпископ звернув увагу на те, що «загальне добро вимагає, щоб злочинець був позбавлений можливості чинити зло» і тому обов'язком держави є «не допустити поширення поведінки, яка порушує права людини та основні принципи спільного суспільного життя».

 

Єрарх підкреслив, що Церква не виключає смертної кари, в тому випадку, якщо не існує більше ніякої можливості захистити людей від несправедливого агресора, однак закликає до безкровних методів покарання злочинців, оскільки вони найбільше відповідають умовам загального добра і гідності людської особистості.

 

Нагадуючи про слова блаженного Івана Павла II Архиєпископ Кондрусевич зазначив, що смертна кара є не тільки посяганням на життя людини, а й образою людської гідності. Також єрарх нагадав, про заклик Бенедикта XVI сприяти скасуванню цієї форми покарання.

 

«Навіть якщо злочин був варварським, покарання не повинно бути таким, тому що відповідно до навчання Христа, ми повинні керуватися не принципом «око за око, зуб за зуб», але принципом любові, і навіть до тих хто чинить зло», – сказав Архиєпископ.

 

Беручи до уваги християнське вчення з цієї проблеми і згадуючи слова Ісуса Христа «милосердя хочу, а не жертви», митрополит звернувся до Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка і законодавчої влади із закликом ввести мораторій на смертну кару, замінивши його довічним позбавленням волі, та помилувати всіх засуджених до вищої міри покарання.

 

За матеріалами: Ватыканскае радыё