//

Церква в Латинській Америці заохотила вірних будувати мир

Підвищити культуру життя і дбати про мир, заохочують вірних єпископи одного з найнебезпечніших регіонів у світі. У столиці Гондурасу, Тегусігальпі, провели минулого тижня зустріч Секретаріату Єпископатів Центральної Америки.

 

У ній взяли участь понад 50 Архиєреїв Гватемали, Гондурасу, Сальвадору, Нікарагуа, Коста-Ріки і Панами. Серед тем зустрічі домінуючими були соціальні проблеми: бідність, відсутність безпеки, організована злочинність, корупція і торгівля наркотиками.

 

У регіоні вже нема відкритого збройного конфлікту, як відносно недавні громадянські війни у Гватемалі, Нікарагуа та Сальвадорі. Проте, налагодження миру є найголовнішою проблемою. Як зазначили на засіданні, на повну силу діють і нові загрози: зростання насильства, діяльність збройних банд і поглиблення розподілу правоохоронних органів. Якщо до цього додати ще й відсутність перспектив у молодого покоління, яке намагається масово емігрувати до Північної Америки, і часто стає жертвами злочинів на цьому шляху, то взагалі складається сумне враження. Єпископи Центральної Америки виділили той парадокс, що серед людей, які завжди хотіли правди і чесності, завжди боролися за рівність і свободу, є ще такі явища, як зверхність до більшості бідних, корупція в суспільстві та державі, і порушення прав людини». Це є викликом для Церкви бути в цьому світі знаком «побудови Царства Божого, Царства справедливості та миру», – твердять єпископи Центральної Америки.


За матеріалами: Radio Watykańskie