//

Бути свідками молитви, щоб відкривати вікно у небо

Молитва – це дар, який, однак, вимагає наших зусиль та витривалості. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI під час загальної аудієнції, яка відбулася у середу, 30 листопада 2011 р. в залі ім. Павла VI у Ватикані. Святіший Отець поділився черговими роздумами про молитву. Після того, як попередніми разами йшла мова про приклади зі Старого Завіту, цього разу він запропонував скерувати погляд на Ісуса та Його молитву, якою було пронизане все Його життя.

 

«Через молитву Ісус живе у безперервному контакті з Отцем, щоб до кінця сповнити задум любові до людей», – зазначив Бенедикт XVI, закликаючи вірних наслідувати Господній приклад та перебувати на розмові з Богом. Адже також під час нашої молитви ми повинні вчитися дедалі більше входити в історію спасіння, вершиною якої є Христос, відновляючи нашу постанову відкритися на Його волю. Святіший Отець зауважив, що молитва Ісуса заторкує усі етапи його служіння, наповнює усі Його дні, і що різні труди, пов’язані зі звіщенням Доброї Новини, не стають їй на перешкоді. Христове навчання про молитву випливає з Його буття Сином Божим, унікальних стосунків із Богом Отцем.

 

«Слухати, роздумувати, стояти мовчки перед Господом, Який промовляє – це мистецтво, якого навчаємося, витривало його практикуючи, – вів далі Бенедикт XVI. – Очевидно, що молитва – це дар, який, однак, вимагає бути прийнятим, вона є Божим ділом, але, одночасно, вимагає зусиль та послідовності з нашого боку». Споглядаючи на Ісуса, ми повинні запитати себе про те, як ми молимося, скільки часу присвячуємо стосункам із Богом, – зауважив Папа, додаючи, що молитися потрібно і для того, щоб просвітлювати світ довкола нас. «Сьогодні, – сказав він, – християни покликані бути свідками молитви якраз тому, що наш світ часто замкнений на Божі горизонти і на надію, яку приносить зустріч з Богом». На думку Святішого Отця, завдяки глибокій дружбі з Ісусом, якщо через постійну та витривалу молитву житимемо у Ньому та з Ним у синівських стосунках з Богом Отцем, то «зможемо відкрити вікна до Божого неба». Тому він ще раз звернувся із заохоченням крокувати шляхами молитви, шляхами, які можуться відкрити нові стежки і для тих, хто є далекими від Бога.

 

«Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – навчімося перебувати у постійних стосунках з Богом, вчімося молитви, яка не буде нерегулярною, але – постійною, повною довір’я, здатною просвітити наше життя, як того навчає Ісус. Просімо Його про вміння передавати людям, які біля нас, тим, кого зустрічаємо на своїй дорозі, радість від зустрічі з Господом, Який є світлом життя».

 

Джерело: Радіо Ватикан