//

Представник Святого Престолу на конференції Червоного Хреста: Треба пробудити "суспільну свідомість"

Соціальна, політична та економічна кризи сьогодні з’являються абсолютно несподівано як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Гострі конфлікти вибухають в міських центрах, де іноді буває важко розрізнити бійців від цивільних осіб, які й далі часто стають жертвами збройних конфліктів. Ці факти нагадав постійний спостерігач Святого Престолу при місцевих відділеннях ООН на 31-й Міжнародній конференції Червоного Хреста, що триває з 28 листопада по 1 грудня в Женеві. Архиєпископ Сільвано Томазі звернув увагу на потребу пробудити "суспільну свідомість", про яку говорить так звана "обмовка" Мартенса з преамбули ІІ Гаазької конвенції 1899 року. Вона передбачає, що "у випадках, які не охоплені присутніми положеннями, цивільні особи і бійці є під опікою принципів міжнародного права, що випливають з існуючих звичаїв, принципів гуманізму і вимог суспільної свідомості".

 

Ватиканський дипломат нагадав, що, як і раніше, виникають нові ситуації людських страждань, пов'язані зі стихійним лихом, збройними конфліктами і зростанням глобальної міграції. "Життя йде вперед, і законодавство не встигає за ним, – сказав Архиєпископ Томазі. – Суспільна свідомість дуже корисна, коли міжнародне співтовариство має чекати відпрацювання права відповідно до потреб життя". Представник Ватикану наголосив на потребі збереження спадщини цінностей і норм, які допомагають належним чином реагувати на ці нові ситуації. Буває, що люди і народи змушені відстоювати своє право на життя, гідність і свободу. Суспільна свідомість, загально для всієї людської сім'ї, допомагає нам усвідомити, коли такі випадки є можливістю використовувати невідповідні засоби.

 

Святий Престол постійно вказує, що немає права на репресії і нелюдське ставлення до кого-небудь, особливо невинних, беззахисних цивільних осіб. Він робить це відповідно до вимог суспільної свідомості, коли не достатньо застосувати закон, що існує. Ватиканський дипломат процитував тут слова Івана Павла II в його посланні на День Миру 2002 року. Блаженний Папа звернувся до страждань народів і окремих осіб, що спричинені нацистським і комуністичним тоталітаризмом, свідком яких він був. Папа писав: "Справжній мир, отже, плід справедливості. Але людська справедливість завжди є слабкою і недосконалою, що покладається на егоїзм і обмеженість як фізичних осіб, так і цілих груп, вона має здійснюватися в дусі прощення і певним чином доповнювати прощення, яке лікує і відновлює проблемні людські взаємини". Архиєпископ Томазі наголосив, що Церква робить свій конкретний внесок шляхом виховання совісті та через численні заходи у сфері гуманітарної допомоги.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie