//

«Ми не можемо прийняти Преамбулу такою, як вона є» - єпископ лефевристів

Як ми інформували раніше, нещодавно в інтернеті було опубліковано конфіденційний лист від провідника лефевристів у південно-американському регіоні  до священиків. Цього разу офіційне видання Братства Св. Пія опублікувало інтерв’ю із єпископом-лефевристом Бернардом Фелле, котрому у Ватикані була вручена «Доктринальна преамбула».


Як подає видання Vatican Insider, в інтерв’ю єпископ Фелле говорить: «Дійсно, ця Доктринальна преамбула не може отримати нашого схвалення, хоча був даний час для юридичного обговорення певних пунктів, що стосуються Собору. Через кілька днів я планую внести пропозиції Ватикану, і вже їх відповідь дозволить нам оцінити решту пунктів. І вже після цих переговорів, будуть ці пропозиції прийняті чи ні, буде опублікований кінцевий документ».


Нагадаємо, що після доктринальних переговорів, що проходили між лефевристами і Апостольською Столицею у вересні, Конгрегація доктрини віри передала на руки єпископа Фелле текст Доктринальної преамбули, прийнявши яку представники Братства зможуть увійти до повного сопричастя з Католицькою Церквою, а Католицька Церква зможе присвоїти їм певний канонічний статус.


В інтерв’ю єп. Фелле зазначає, що до преамбули долучалась записка, в якій пояснювалось, що лефевристи можуть просити про роз’яснення з метою внесення певних змін. Однак представники Конгрегації доктрини віри зазначають, що до документу не можна внести жодних істотних змін. Апостольська Столиця не відкидає можливість відкритого обговорення певних пунктів Другого ватиканського собору, які лефевристи досі вважають проблематичними. Впродовж останніх тижнів у пресі ходять чутки про внутрішній спротив у Братстві щодо пропозиції Ватикану.


У відповідь на питання «Враховуючи, що цей документ не є дуже чітким, чи не було б простіше просто сказати Ватикану, що його не можливо розглядати?» єпископ Фелле відповів: «Це було б простіше, але не чесно, оскільки у записці, яка долучалась до документу, передбачена можливість внесення уточнень. Для мене важливо поставити запитання, аніж одразу відмовити.»


Єпископ-лефеврист говорив також про те, що єдиною вічною доктриною є Кредо, визнання католицької віри, а ІІ Ватиканський собор був пастирським собором, «який не визначав догми і не додавав жодних нових пунктів до визнання віри типу: вірую в релігійну свободу, в екуменізм, в  колегіальність». «То чи сьогодні недостатньо Кредо для того, щоб бути визнаним католиком?» - питає він, додаючи, що Братство готове підписати власне Кредо, а не Преамбулу, яка містить «Professio fidei».