//

«Возношу вдячність Божому провидінню за отримане благословення», – митрополит Ігор

29 листопада 2011 року в день апостола та євангелиста Матея, в Архикатедральному соборі св. Юрія у м. Львові, відбулося урочисте проголошення Львівської Митрополії та введення на митрополичий престіл Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського, владики Ігоря (Возьняка).

 

Очолив Архиєрейську Божественну Літургію Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Разом з ним співслужили  члени Синоду Єпископів УГКЦ з України та з-за кордону, Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Томас Ґалліксон, представники римо-католицького єпископату, владика Мілан Шашік,  єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, архиєпископ Ян Баб’як, Митрополит Пряшівський, Глава Словацької ГКЦ, владика Димітріос Салахас, Екзарх для греко-католиків Греції, владика Юрій Джуджар, Екзарх для вірних візантійського обряду в Сербії та Чорногорії. В богослуженні також взяли участь представники міської та обласної влади, керівники районів, численний збір духовенства з Львівської архиєпархії, Сокальсько-Жовківської, Стрийської та Самбірсько-Дрогобицької єпархій, чернецтво та миряни.


«Дорогий наш владико, Високопреосвящений Архиєпископе і Митрополите! Від імені усіх тут присутніх єпископів, духовенства, монашества і всіх вірних вітаємо Вас сьогодні. Молимося та прикликаємо благодать Духа Святого, щоби спочила на Вашій особі, який має попровадити другий за гідністю і честю єпископський осідок у нашій Церкві після стольного града Києва. Нехай Господь Бог кріпить Вас і благословляє силою і благодаттю Святого Духа» – такими словами привітав Високопресосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського, владику Ігоря, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

Також Глава УГКЦ подякував за присутність архиєреям, які очолюють єпархії, що увійдуть до новоствореної митрополії – Юліану Вороновському, Ярославу Прирізу, Тарасу Сеньківу та Михаїлу Колтуну. Особлива подяка від Предстоятеля УГКЦ адресувалася представникам Української Православної Церкви Київського Патріархату, на чолі з Митрополитом Львівським Димитрієм (Рудюком): «Ваша присутність сьогодні між нами є знаком пошани не тільки до нового Митрополита Львівського, Вашого співбрата, а й до всієї нашої Церкви» - зазначив Глава УГКЦ. Блаженніший також передав слова привітання для глави Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарха Філарета.

 

Владиці Ігорю також надіслав привітання Його Еміненція кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков:

 

«Сердечно вітаю Вас з такою важливою подією та значним етапом у Вашому церковному розвитку. Молюся за Вас, щоб Ви були сповнені Божих благодатей і могли ревно сповняти свою церковну місію на славу Божу та для добра душ. Бажаю Вам зберегти вірність духовній спадщині Ваших попередників в радості і стражданні за віру, щоб Ви могли бути свідками любові Христа. В такий спосіб внесете Ваш вклад у соціальне і культурне, а передовсім релігійне, відродження улюбленої української нації, яка є покликана в Європу, щоб бути носителькою справедливості, солідарності та миру» - зазначив представник Ватикану.

 

Відсьогодні титул правлячого Львівського архиєрея звучатиме «Архиєпископ і Митрополит Львівський». Архиєпископство Львова піднесене до гідності Митрополії, а собор святого Юра у Львові оголошено архикатедральним собором Львівської митрополії УГКЦ.

 


Прес-служба Львівської Архиєпархії