//

Попри нові труднощі Бенедикт XVI з надією дивиться в майбутнє екуменізму

Католицько-лютеранський діалог, хоча офіційно триває 30 років, розпочався понад півстоліття тому. Це підкреслив Папа, звертаючись до делегатів від Обєднаної Євангельсько-Лютеранської Церкви Німеччини, які прибули до Риму наприкінці Тижня молитов за християнську єдність. Бенедикт XVI нагадав про свою особисту участь у цьому діалозі, який виник в Німеччині невдовзі після війни. Він зазначив, богословські відмінності, як і раніше, залишаються, проте зростає усвідомлення того, що між нами є спільного.
 

 

"Декому з нас сьогодні, здається, що спільна мета, якою є повна, видима єдність християн, сьогодні стала віддаленішою, - сказав Папа. - Сторони екуменічного діалогу вносять в це дуже різні уявлення про єдність Церкви. Я поділяю турботу багатьох християн щодо браку достатньої рецепції двох сторін діалогу плодів екуменічної діяльності, особливо коли справа доходить до розуміння служіння Церкви і духовності. І все ж, незважаючи на те, що виникають нові проблеми, ми з надією дивимось у майбутнє. Християнські поділи є перешкодою, щоб в повноті висловити католицькість, обіцяну в Христі та через Христа. Віримо, що під керівництвом Святого Духа екуменічний діалог як важливий інструмент в житті Церкви буде служити для подолання труднощів".
 

 

Папа висловив задоволення у зв'язку з тим, що попри міжнародний діалог поміж католиками та лютеранами в Німеччині ведуться також двосторонні переговори на тему: "Бог і гідність людини". Це стосується захисту людського життя і таких актуальних сьогодні питань, як сім'я, шлюб і сексуальність. Бенедикт XVI підкреслив, що про ці питання не можна мовчати або ігнорувати тільки тому, щоб не завдати шкоди досягнутому на цей час консенсусу. Він висловив надію, що в зв’язку з цим не з’являться нові конфесійні відмінності й що разом ми зможемо свідчити світу про те, що Христос показав нам.
 

 

Святіший Отець згадав також про п’ятсоту річницю від часу виступу Мартіна Лютера, яка припадає на 2017 рік. Отже, для протестантів і католиків буде можливість мати спільні екуменічні події. Бенедикт XVI зазначив, що в цей час мусить відбутися молитва до Христа, щоби простив ті образи, які протестанти і католики нанесли одні одним, а також, що завинили, роблячи поділи.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie