//

О. Ломбарді в "Octava Dies": Двоє воріт Африки

Глава прес-центру Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді нагадав, що перед підписанням Апостольського звернення "Africae munus" в бенінському місті Уїда Бенедикт ХVI нагадав про двоє воріт, що знаходяться неподалік від катедрального костелу цього міста на узбережжі Атлантичного океану. Святіший Отець сказав: "Церква в Африці покликана сприяти миру і справедливості. Ці ворота нагадують Церкві про її обов’язок і є стимулом у боротьбі з усіма формами рабства». Директор Ватиканського радіо пояснив, що "Ворота, від яких немає вороття" - це ті, через які проходили раби перед завантаженням на невільницькі судна, що було знаком остаточної втрати людської гідності.


Інші - "Ворота надії", побудовані пізніше католиками поруч зі старими, нагадують про те, що на те ж узбережжя прибули проповідники Євангелія спасіння, яке звідси почало поширюватися по Західній Африці", - звернув увагу о. Ломбарді. Він зазначив, що це дві сторони історії африканського континенту: темна і світла; зло і надія.


Керівник прес-центру звернув увагу на те, що багато журналістів під час подорожі Папи в Бенін писали про те, що сьогодні не існує настільки повного і чіткого документу про ситуацію та проблеми африканського континенту як Апостольське звернення "Africae munus". "Воно складає велике враження своїм реалізмом і повагою до гідності народів Африки", - підкреслив о. Ломбарді. Він зазначив, що цей документ народився як плід праць Синоду Єпископів Африки і є універсальним, він справді є відображенням проблем континенту, в ньому визначені напрямки діяльності Церкви на майбутнє.


"Папа, намісник Христа на землі, є духовним главою католиків Африки і своєю подорожжю приніс їм велику надію", - підкреслив директор Ватиканського радіо в своїй рубриці "Octava Dies" і зазначив, що це сильно підтверджує привітний прийом, який надали Святішому Отцю жителі Беніну. "Недарма Бенедикт ХVI дивиться на Африку як на "духовні легені людства", - підкреслив о. Ломбарді.


За матеріалами www.radiovaticana.org