//

Пам’ятні дні геноциду українського народу в 1932-33рр. в українській громаді у Франції

З 30 жовтня по 20 листопада, в парохіяльній залі при катедрі Святого Володимира Великого в Парижі, проходила експозиція- виставка — «смерть через голод: незнаний геноцид українців 1932-33, що ви знаєте ?» - пропонований через фундацію Україна 3000 (організована РКУГФ).

 

 

8 листопада 2011 в українському культурному центрі відбувся показ фільмів: «Пейзаж після катастрофи» Юрія Терещенка, та «Ой горе, це ж гості до мене» Павла Фаренюка.

 

 

В неділю, 20 листопада 2011 о 12.00, українська громада зібралася в парохіяльній залі при катедрі Святого Володимира Великого на перегляд фільму «Голодомор, забутий Геноцид», а після перегляду, відбулася зустріч з реалізатором цього фільму — панею Бенедикт Бане.

 

 

О 14.00, мочазна процесія з лозунгами вирушила від скверу ім. Тараса Шевченка, що біля Катедри Святого Володимира Великого в Парижі, до Собору Паризької Богоматері, роздаючи по дорозі листівки, в яких говорилося на різних мовах про жахливі події в 1932-33рр. в Україні.

 

 

О 15.30, Святу Літургію очолив Преосвященний Гліб Лончина, Апостольський Екзарх для українців у Великій Британії, в співслужінні з Монсеньором Ерік де Муля Бофорт, єпископом-помічником Паризької Архиєпархії, який виголосив змістовну проповідь, та з священиками Екзархату : о. Петром Гаєм, о. Петром Костюком, о. Михайлом Романюком, о. Адамом Фігуреком, о. Олегом Зимаком, ЧНІ, о.Епіфанієм Гнатівим, о. Андрієм Морквасом, о. Степаном Підсадним, о. Ігором Наконечним, о. Ігором Павлієм та священиками інших католицьких церков : Монсеньором Кльод Брісолет — Ординаірієм для Східних католицьких Церков в Франції, Мосеньором Патрік Жака, ректором катедри Собору Паризької Богоматері, Монсеньором Філіп Брiзар, директором дієцезального дому Св. Анни (для не католиків), отцем Паскаль Гольніш — генеральним директором організації Евр д’Оріан, священиком лібанської та дияконом коптійської церков.

 

 

Після Святої Літургії відслужилася екуменічна Панахида з участю православних священиків: о.Іваном Радевичем і о. Борисом Хайневським УАПЦ. Святу Літургію дияконував П’єр -Мішель Фретор, співав катедральний хор Святого Володимира Великого в Парижі під керівництвом пані Наді Білогодської. На Богослуженні був присутній надзвичайний та повноважний Посол України у Франції Олександр Купчишин, представники дипломатичного корпусу.

 

 

На завершення, Преосвященний Владика Гліб Лончина подякував від імені Преосвященного Михаїла Гринчишина, який на даний час, після операці, перебуває на відпочинку, і від свого імені, всім присутнім за участь в Богослуженні, яке закінчилося гімном «Боже великий єдиний».

 

 

4 грудня 2011р. о 13.00 в парохіяльній залі при катедрі УГКЦ відбудеться показ двох документальних фільмів Юрія Лугового : «Окрадена земля» — голод-геноцид в совєтскій Україні1932-33рр. ; «Береза Картузька 1934-39рр.» — концтабір.

 

 

Літургія в Соборі Паризької Богоматері з нагоди геноциду українського народу в 1932-33рр.

 

Покладання квітів під Тріумфальною аркою на могилі невідомого солдата з нагоди геноциду українського народу в 1932-33рр.

 

о. Михайло Романюк, настоятель катедри Св. Володимира Великого в Парижі

Джерело: ugcc-cathedrale-paris.org.ua