//

Кардинал Вільям Левада: Целібат – це справжній подарунок від Бога

"Дар целібату в житті та місії Церкви" – під таким девізом триває національний симпозіум у Папському Католицькому Університеті в Белу-Оризонті, Бразилія.

 

У ньому бере участь духовенство та особи, що відповідають за формування кандидатів на священство. Цю зустріч організувала Національна Конференція Єпископів Бразилії, а головним гостем є префект Конгрегації Науки Віри кардинал Вільям Левада.

 

Основною метою симпозіуму є нове обговорення, в світлі традиції Церкви та діалогу з сучасним суспільством, центральності целібату, в прагненні до глибшого розуміння його значення, а також усвідомлення потреби відкрити для себе нові горизонти, які допоможуть поступово сформувати зрілий, повний і плідний досвід дару целібату в житті та місії Церкви.

 

За словами кардинала Вільяма Левади, целібат часом трактують як неприродній стан. Префект Конгрегації Науки Віри нагадав приклад Христа, який присвятив Своє життя людям. Гість із Ватикану зазначив, що священик, який живе в целібаті, йде дорогою, що допомагає йому бути більш відданому служінню. "Ісус не присвятив Себе одній конкретній сім’ї", – зазначив кардинал Левада і наголосив, що "целібат – це справжній подарунок від Бога".

 

Нунцій, Архиєпископ Лоренцо Балдіссері, зізнався, що сьогодні жити в целібаті є великим викликом, оскільки актуальна культура не зберігає цього дару. До того ж папський представник заявив, що життя в чистоті є повною самовіддачею Богові та вказав на важливий напрям зміцнення дару целібату: "Священик має бути людиною молитви, здатним поєднати з Богом".

 

Член Комісії Єпископату у справах науки віри, о. Луїс Енріке Елой е Сільва, говорячи про христоцентричний вимір целібату, наголосив, що «ніхто не зобов'язаний приймати богопосвячене життя чи висвячуватися, якщо він має сумніви щодо того, чи готовий прийняти цей стан життя".

 

"Церква визнає целібат даром, оскільки будь-яке прагнення до більшої відданості Господеві та Церкві завжди буде благодаттю Божою", – сказав представник Комісії Єпископату у справах науки віри.

 

За матеріалами: wiara.pl