//

Румунський єпископ про переслідування Католицької Церкви комуністами

В інтерв’ю для організації «Церква у потребі» румунський греко-католицький єпископ Флорентін Крігальмену з міста Герла розповів про спроби румунських комуністів ліквідувати Румунську Католицьку Церкву східного обряду. Єпископ Крігальмену був висвячений на священика у віці 31 року, а в 37 років Іван Павло ІІ висвятив його на єпископа.


За словами єпископа, «у 1945 році до влади в Румунії прийшли комуністи. Прем’єр-міністр Петру Гроза, слідуючи тому прикладу, що Сталін зробив з Греко-Католиками в Україні, зробив у Румунії. Спочатку вони почали кампанію проти Ватикану та католиків, називаючи їх закордонними службами, які намагаються завоювати нашу країну. Тому вони почали закривати школи, монастирі та конфіскували усе церковне майно. Це була відкрита кампанія проти католиків. Першого жовтня комуністи скликали т.зв. «синод» духовенства, на якому розглядали питання подальшої єдності з Римом». 


Як розповів владика Крігальмену цей т.зв. «синод» не був дійсним, оскільки на ньому не був присутній жодний єпископ, а кілька священиків, що були присутні, почувши про таку позицію, покинули засідання. Окрім того, це зібрання не мало жодних підстав на основі канонічного права.


«На цьому зібранні комуністи також сказали, що з того часу всі Греко-Католицькі Церкви будуть православними і 1 грудня постановили про розпуск усіх Греко-Католицьких установ та вилучення усього їх майна. Митрополію, єпархію і монастирі розпустили і поставили під управління Православної Церкви. Наступним на черзі був розподіл майна Греко-Католицької Церкви: католицькі школи віддали Міністерству освіти, а власність Церкви – Міністерству сільського господарства. Це був кінець.»


На сьогодні Румунська Католицька Церква в Румунії налічує близько 700 тисяч вірних. До переслідування комуністами вона налічувала 1,5 мільйони.


За матеріалами Aid to the Church in Need