//

Розпочинається судовий процес колишнього камердинера Папи

У суботу, 29 вересня, розпочнеться судовий процес колишнього камердинера Бенедикта XVI, Паоло Габріеле, якого звинуватили в крадіжці секретних документів з папських апартаментів, – про це Ватикан оголосив у понеділок, посилаючись на рішення глави суду Джузеппе Далла Торре.

 

З колишнім камердинером на лаві підсудних опиниться і колишній програміст, Клаудіо Шарпелетті.

 

Обидвом 13 серпня пред’явили звинувачення в результаті розслідування щодо витоку і публікації в Італії таємних документів, включаючи листи єрархів до Папи, а також зашифрованих нот дипломатів Святого Престолу.

 

Речник Ватикану, о. Федеріко Ломбарді пояснив, що на слуханнях будуть мати можливість бути присутніми журналісти газет та інформаційних агентств, однак фотографи і телеоператори не будуть допущені.

 

Скандал з витоком таємних документів з Ватикану вибухнув на початку року. Італійські ЗМІ надрукували конфіденційні листи, які коментували як існування серйозних конфліктів у Ватикані, а італійський журналіст Джанлуїджі Нуцці видав на цю тему книгу «Його Святість», де також подав конфіденційні листи. На такі дії ЗМІ та журналістів у Ватикані зреагували можливістю судових позовів.

 

Погоня за сенсацією дала очікувані «плоди» для працівників ЗМІ, до прикладу, лише упродовж кількох тижнів книга Нуцці розійшлася в Італії накладом понад чверть мільйона примірників. У книзі своє джерело інформації автор називає «Марія». Ця людина, запевняє Нуцці, діяла з благородними намірами і хотіла показати те, що відбувається у Ватикані.  Значно пізніше Нуцці сказав по телебаченню, що його джерелом був камердинер Габріеле.

 

Щоб розібратися у ситуації, Папа призначив 25 квітня спеціальну комісію кардиналів-емеритів, яким доручив провести розслідування щодо обставин крадіжки документів у Ватикані. Комісію очолив кардинал Юліан Херранц з Іспанії.

 

Коли 13 серпня комісія оголосила рішення про судовий розгляд справи камердинера і його спільників, то у квартирі Габріеле знайшли не тільки вкрадені документи, але й, наприклад, чек на ім’я Бенедикта XVI на 100 тис. євро на благодійну діяльність Папи і злиток золота.

 

На початку вересня італійське телебачення La7 транслювало інтерв'ю камердинера, яке записав той же Нуцці, у якому Габріеле пояснив, що хотів допомогти Папі «навести лад» у Ватикані та Церкві. За його словами, у справі витоку інформації брали участь щонайменше 20 осіб. Він запевнив, що ці люди є «свідками істини», які хочуть лише повного розкриття інформації та прозорості.

 

За матеріалами wiara.pl