//

Розпочався візит Глави УГКЦ до Донецько-Харківського екзархату

З нагоди десятиліття створення Донецько-Харківського екзархату Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, прибув із душпастирським візитом до м. Донецька.

 

Зранку 13 травня Предстоятель Церкви очолив Божественну Літургію в катедральному храмі Покрови Пресвятої Богородиці. З Блаженнішим Святославом співслужили: Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський,  Владика Василь Медвіт, Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату, Владика Дмитро Григорак, Єпарх Бучацький, Владика Венедикт Алексійчук, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, Владика Василь Івасюк, Екзарх Одесько-Кримський, Ян Собіло, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, о. Григорій Комар, протосинкел Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, та о. Олег Каськів, протосинкел Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

 

На Літургії, яка відбувалася на подвір'ї храму, молилося близько п’ятисот мирян, серед яких були представники ЗМІ, українського козацтва, депутати обласної ради тощо.

 

У проповіді Глава УГКЦ подякував усім, хто розпочинав служіння в Донецьку. Він порівняв їх із тими, що «перші знайшли джерело животворної води, скуштували її - і з них почала струмувати вода життя вічного». Крім того, проповідник наголосив, що «за десять років є плід: розбудовано екзархальні структури, парафії є живими і розвиваються». З особливою увагою Глава Церкви звернувся до молоді, яка чисельно зібралася на Богослужінні. На завершення проповіді він привітав жінок з нагоди Дня матері.

 

Після Літургії відбулася святкова трапеза за участю присутнього духовенства. Після цього в Будинку культури імені Куйбишева розпочалася урочиста академія з нагоди десятиліття екзархату. Учасникам свята, зокрема, продемонстрували перше інтерв'ю Владики Степана Менька, під час якого єпископ відзначив, що особливістю служіння на цих теренах України є брак храмів. Крім того, канцлер о. Василь Пантелюк доповідав про стан екзархату. За його словами, зараз в Донецько-Харківському екзархаті УГКЦ діє 80 парафій, де душпастирює близько 70 священиків.

 

Департамент інформації УГКЦ