//

Розпочався щорічний Європейський Конгрес Академічного Душпастирства

"Всебічний розвиток молодих людей, в тому числі в моральному і духовному вимірах був в програмі блаженного Джона Г. Ньюмена", - нагадав архиєпископ Вестмінстера і католицький примас Англії Вінсент Ніколс у статті "Ньюмен і університет: перспективи для майбутнього Європи", виголошеній на конференції в Мюнхені.

 

Вчора розпочався щорічний Європейський Конгрес Академічного Душпастирства, організований Комісією в справах катехизації Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE). Примас Англії провів вступні лекції, на яких нагадав також про минулорічну вересневу подорож Папи Бенедикта XVI до Великобританії і виступ Святішого Отця, присвячений питанням освіти та завданням і обов'язкам учнів та батьків, вчителів і вихователів. Папа звернув увагу на потребу збалансованої навчальної програми з урахуванням фізичного, тілесного і духовного вимірів, на необхідність виховувати добрих християн та громадян.

 

У цьому контексті, архиєпископ Ніколс привів приклад кардинала Джона Генрі Ньюмена, якого Папа зарахував до лику блаженних під час перебування у Великобританії. Цей блаженний піклувався студентами Колегіуму Оріел в Оксфорді. Він вирізнявся не тільки турботою про освіту своїх вихованців, але про їхній моральний та духовний розвиток, який - як зазначив доповідач - не був особливо популярним в той час.
"Ньюмен викладав теологію не стільки як почуття, а як істину, яка поєднує людські стремління до Бога", - сказав автор статті. Він додав, що англійський кардинал був прихильником цілісного виховання, спрямованого на фізичний розвиток і здобування знань, а також духовних і моральних компонентів, це стосувалось і шкільного, і університетського навчання.

 

Архиєпископ зазначив, що навіть Іван Павло II посилався на промови Ньюмена. Він повторив слова Бенедикта XVI, виголошені під час перебування Папи в Англії, що, згідно з католицькою традицією, об'єктивні стандарти можуть бути узгоджені з розумом, незалежно від їхнього змісту. "Віра і розум працюють разом: віра допомагає очистити і проливає світло на використання розуму, щоб знайти об'єктивні правила моралі, розум сприяє виправленню спотвореного вигляду релігії, який виникає, якщо недостатньо уваги приділяється очищуючій і творчій ролі розуму поза релігією", - зазначив доповідач. "Релігія, отже, не проблема, яку треба розв'язати законодавцям, але життєво важливий внесок до національних дебатів", - додав він.

 

Європейський Конгрес Академічного Душпастирства розпочався у Мюнхені 27 січня і триватиме до 30 січня. Єпископи, священики і миряни обміняються досвідом, послухають рапорти та звіти про становище студентів, викладачів та пастирське служіння у різних країнах нашого континенту.

 

За матеріалами info.wiara.pl