//

Розпочато процес канонізації священика, який приніс Opus Dei в США

Другого червня Архиєпархія Бостона відкрила канонізаційний процес отця Джозефа Мазквіза, священика, який допоміг започаткувати Opus Dei в Сполучених Штатах. «Він жив духом Opus Dei», – сказав Джон Ковердейл, член Opus Dei і автор біографії Мазквіза, під назвою «Пускаючи коріння: отець Джозеф Мазквіз та розвиток Opus Dei». «Послання, яке дуже чітко читається через його життя є надзвичайно важливим для нашого суспільства.»

 

Opus Dei – це католицька організація, заснована св. Хосемарією Ескріва, іспанським священиком, якого бл. Іван Павло ІІ назвав «святим звичайного життя».

 

 

Організація сприяє духовному зростанню мирян, навчаючи їх використовувати працю і звичну діяльність як можливість зустрічі з Богом. Отець Мазквіза зустрівся з св. Хосемарією у 1934 році ( за наполяганням друга), коли йому було 22 роки і він був студентом факультету інженерії.

 

Хосемарія Ескріва, майбутній святий, який заснував Opus Dei у 1928 році, справив дуже сильне враження на студента-інженера. Незабаром після їхнього знайомства він сказав о. Мазквізу :«Немає більшої любові, ніж любов Бога.». Отець Мазквіз почав відвідувати заняття св. Хосемарії, продовжуючи навчатись. Як кращий студент він закінчив навчання у 1936 році і почав працювати залізничним інженером. Навіть працюючи «він намагався освятити свою роботу…і провадив широку євангелізацію серед однолітків», – сказав преподобний Дейвід Кавана – постулатор процесу отця Мазквіза – у вступному слові на відкриття трибуналу 2 червня.

 

Через шість місяців після випуску Джозефа Мазквіза розпочалась Іспанська громадянська війна, і наступні три роки він провів в армії, в якості офіцера-інженера. Його рішення присвятити своє життя Богові та Церкві виросло за ці три роки і, незабаром після демобілізації він вступив у Opus Dei. Отець Мазквіз був одним з перших, кого висвятили на священика Opus Dei у 1944 році.

 

 

Отець Кавана стверджує, що св. Хосемарія мав особливу довіру до Мазквіза через його надзвичайну людську зрілість, а також через його чутливість та відкритість на Божий поклик. В 1949 році засновник Opus Dei надав Мазквізові повноваження заснувати цю організацію в Сполучені Штати. Коли він і ще двоє членів прибули в США, у них не було грошей, вони нікого не знали і ледь говорили англійською. Загальний заклик до святості, з яким він прийшов, був чужий Сполученим Штатам. Незважаючи на труднощі, о. Мазквіз «мав абсолютну впевненість у тому, що Opus Dei є Божою справою, і тому матиме успіх», – сказав Ковердейл.

 

Отець Мазквіз працював для того, щоб започаткувати Американську гілку організації, яка тепер нараховує близько 3000 членів. За 10 років йому вдалось заснувати центри Opus Dei в Сант Луїзі, Мілвоуці, Бостоні та Вашингтоні. Він також заклав основу організації в Канаді та Японії. Цей осередок не змінився. Він надалі надає католикам-мирянам духовну і практичну допомогу в пошуку святості. Її члени намагаються наповнювати своє життя молитвою. Вони щодня відвідують Літургію, розважають над таїнствами Вервиці, моляться, роздумують і мають регулярну сповідь.

 

«Він завжди намагався уникати особливої уваги до себе і не шукав визнання, хоча було багато людей, вдячних йому за заснування Opus Dei в їхній країні», – сказав постулатор його процесу. Трибунал, який зібрався 2 червня, вислухав свідчення однієї особи про отця Мазквіза, прагнучи довести святість його життя. Інший суд розглядатиме можливі чуда священика. 

 

«Ми дуже раді, що Ариєпархія Бостона робить цей крок», – сказав Брайян Фінерті, директор комунікацій Opus Dei в США. «Отець Джозеф допоміг проголосити тисячам людей заклик до святості, який ми поширюємо.»

 

Джерело: CNA