//

Роздумування над темою Всесвітнього Дня молоді „Вкорінені і збудовані на Христі, зміцнені у вірі”

Завтра розпочинається Всесвітній День Молоді в Іспанії – велика міжнародна зустріч християнської молоді, в якій, починаючи від 18 серпня, візьме участь також Папа Бенедикт XVI. Як на організаційному, так і на виховному рівнях тривають приготування до цієї події. Багато молодих людей переживають це очікування як свято, як час для молитви і роздумування про тему Всесвітнього Дня Молоді: „Вкорінені і збудовані на Христі, зміцнені у вірі”.

 

Перша частина цього вислову „вкорінені” у Христі – це символ зв’язку з Богом. Християнин повинен бути як багатолітнє дерево, яке глибоко пустило своє міцне коріння: так само як життя дерева залежить від сили його коріння, так само і життя християнина залежить від його віри. Ми іноді можемо запитувати себе: „Якою є моя віра? Як можна оцінити її? Вона глибока, чи поверхнева?” Потрібно дивитися на те, наскільки у нашому житті ми живимося Богом і як поводимося, коли маємо труднощі і проблеми: чи віддаляємося від того, в що віримо, чи навпаки. З кореня по стовбурі течуть поживні соки, які дають дереву життя. А якими «соками» живимося ми у нашому щоденному житті? Коли нам іноді забракне орієнтирів, варто, і навіть потрібно, поглянути на приклад життя інших, як сучасників, так і попередників. На людей, які в усьому світі та в різних обставинах вірили і свідчили Христа, у терпінні та, іноді, жертвуючи своє життя.

 

Друга частина гасла Всесвітнього Дня Молоді – це „бути збудованими” на Христі. Це поняття вказує на витривалість. Тут ми можемо використати символ будинку, який будуємо згідно з певним проектом, проектом життя. Ми запитуємо себе: „Яким є мій життєвий проект? Який мій ідеал людськості?” Ми повинні думати про те, як ми хочемо і можемо прожити наше життя, щоб воно було здійсненим і насправді щасливим, а потім здійснювати цей проект.


Наш будинок, тобто наше життя, може бути гарним, зручним, якщо він збудований на міцному фундаменті. Нам потрібні знання про те, як будувати. Звичайно, що самим будувати важко, потрібні помічники і здібний архітектор. Небезпека з’являється тоді, коли ми маємо поганих радників і коли виявляється, що основа будинку слабка.

 

Остання частина гасла Всесвітнього Дня Молоді – це „зміцнені у вірі”. Цей вислів ми можемо пояснити за допомогою образу колон храму або людського хребта. У суспільстві, в якому у всіх сферах панує релятивізм, бути зміцненим не означає бути строгим і негнучким. Міцний будинок означає, що він здатен також вистояти землетрус, тобто він повинен бути антисейсмічним. Це означає, що його стіни рухаються із поштовхами землі. Цей образ ми можемо застосувати до нашого життя. Зміцнене життя означає іти в ногу з часом і приймати сміливі рішення, щоб залишатися на міцній основі.

 

Бути покірними, тобто вкоріненими у Бозі, бути сильними, тобто збудованими на Христі, і бути міцними, тобто зміцненими у Святому Дусі, закликає Церква ту молодь, яка приїде до Мадриду або іншими способами братиме участь у святкуваннях цьогорічного Всесвітнього Дня Молоді.

 

Джерело: Радіо Ватикан