//

Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм

П'ятниця 32 тижня --  Мр. 12, 1–12

 

«Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, винайняв його виноградарям і від'їхав на чужину».

 

Цілковито зрозуміло, що Христос у цьому випадку оповідаючи притчу говорить про життя кожного з нас. Наше життя якнайкраще влаштоване Богом. Він все влаштовує для того, щоб ми почувалися щасливі, тішилися Ним, тішилися тим життям. Тому дуже важливо розуміти, що наше життя – не набір випадковостей. Наше життя – це найкраще, що ми могли отримати від Бога. В якій епосі ми живемо, серед якого народу, в яких обставинах, серед яких людей – все це від Господа. Бог, даючи це життя, хоче, щоб в тих обставинах ми приносили плоди. А ми, як завжди, не є вдоволені тим, що маємо. Ми завжди маємо таку думку – якщо б було інакше, то от тоді я міг би принести якісь плоди, щось доброго зробити. В інших обставинах я став би досконалішим чи святішим, побожнішим чи вирозумілішим.

 

Шкода, що дуже часто ми несвідомі того, що Бог вже дав для нас усе найкраще. Вміймо побачити наше життя як великий дар від Бога, і саме в цьому нашому житті, в цих обставинах Бог очікує, щоб ми приносили плоди! 


+Венедикт