//

Роздуми владики Венедикта на читання середи п'ятого тижня Великого Посту

Бут. 17, 1–9

«Буду їм Богом»

 

Бачимо, що всі інші народи, серед яких жив вибраний народ Божий, були поганами. Вони мали свої вірування, своє розуміння світу, але не знали справжнього Бога – Яхве.

 

Лише вибраний народ носив у собі цю спасенну віру в Єдиного Бога, який Сам себе їм об’явив. Хоча і серед них були падіння, віддалення від Бога, але віра в Єдиного Бога, довіра до Нього, яка часом жевріла лише в декотрих з них, проводила народ через будь-які обставини життя. Бо навіть коли вони не усі були Його народом, Він все одно був їхнім Богом.

 

Наскільки для нас важливо усвідомити, що Богом є нашим Господом, що Він дбає, піклується, турбується, а щобільше – пам’ятає про кожного з нас за будь-яких обставин. Часто ми не можемо повірити і прийняти, що в нас є такий Господь для якого ми важливі, дорогі та потрібні. Якщо ми були б свідомі цього –  то по-інакшому дивилися б на обставини свого життя і на усе своє життя! Якщо ми свідомі, що Господь є нашим Богом, то наше життя, близькі, обставини і навіть найтяжчі випробування набувають зовсім іншої ваги!


+Венедикт