//

Російська Академія Наук надала почесне професорське звання колишньому секретарю Папи Івана XXIII

Інститут Європи Російської Академії Наук надав почесне звання професора історії архиєпископу Лорісу Франческо Каповілле за його внесок у дослідження духовної спадщини Папи Івана XXIII - одного з найбільш видатних духовних лідерів XX століття, що є пророком міжрелігійного діалогу і миру в усьому світі.
 

 

Сьогодні архиєпископу Каповілле 95 років. 1940 р. він був рукоположений у сан священика і служив у Венеціанській митрополії, тоді як Анжело Джузеппе Ронкаллі (майбутній Папа Іван XXIII) був Патріархом Венеції. Саме тоді розпочалася співпраця цих духовних осіб, а коли 1958 р. Ронкаллі був обраний на Папський престол, Каповілла став його особистим секретарем і виконував ці обов'язки аж до смерті Івана XXIII, до 1963 р.
 

 

Потім, отримавши сан єпископа, Каповілла 17 років виконував обов'язки особистого представника Папи в санктуарії Лорето, після чого, вийшовши на пенсію та оселився в рідному місті Івана XXIII Сотто іль Монте і присвятив себе систематизації та вивченні його духовної спадщини.
Ініціатива надати архиєпископу Каповілле почесне звання належить академіку РАН, директору Інституту Європи Н.П. Шмельову, що свого часу був одним із радників М.С. Горбачова.
 

 

Інститут Європи РАН був заснований на хвилі «горбачовської перебудови» 1987 р. для досліджень політичних, економічних і соціальних процесів, що розгортаються на Старому Континенті. Нині цей заклад є одним з провідних наукових центрів Росії.
Рішення ІЄ РАН про надання архиєпископу Каповілле почесного звання було схвалено і Московською Патріархією в особі голови ВЗЦЗ МП митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва).
 

Джерело: Сибирская католическая газета