//

Роль сім’ї для гармонійного розвитку суспільства

У рамках офіційного візиту до Республіки Сан-Марино, здійсненого у неділю, 19 червня 2011 р., Святіший Отець Бенедикт XVI мав окрему зустріч з членами уряду, парламенту та представниками дипломатичного корпусу, акредитованого у цій країні, яка проходила у Громадському Палаці. У своєму слові Папа, зокрема, підкреслив важливість визнання сім’ї як основного середовища для формування вільної та відповідальної особистості, особливо тепер, коли важливість інституту сім’ї піддається дискусії.

 

Святіший Отець зазначив, що Церква шанує законну автономність, якою повинна втішатись цивільна влада, але також співпрацює з нею в служінні людині, захисті її фундаментальних прав, тих моральних настанов, які вписані у її природі. «Саме тому, – сказав він, – Церква докладає старання для того, щоб цивільне законодавство завжди підтримувало та захищало людське життя, від зачаття до природного закінчення», та «домагається належного визнання та дійсної підтримки для сім’ї». Папа звернув увагу на те, що сьогодні важливість сім’ї піддається сумнівам, а від наслідків потерпають найслабші соціальні верстви, зокрема – молоді покоління, адже за кризою родини слідує криза виховання. «Також і через це важливо визнати, – сказав Бенедикт XVI, – що сім’я, така, якою її установив Бог, є основним суб’єктом, який може сприяти гармонійному зростанню та спричинитися до формування вільних та відповідальних осіб, вихованих на глибоких та вічних цінностях».

 

Святіший Отець звернув увагу на те, що також і Сан-Марино переживає наслідки глобальної економічної кризи і стоїть перед викликами розпізнавання та створення ефективних проектів. Усе суспільство стоїть перед вимогою «відважно та відповідально, великодушно та з посвятою вийти назустріч існуючим проблемам», зважаючи також і на любов до свободи, якою відзначається місцевий народ.

 

Папа також підкреслив, що його присутність у Сан-Марино є вираженням та підтвердженням приязних стосунків між Республікою Сан-Марино та Апостольською Столицею. «Санмаринці, – сказав Бенедикт XVI, – завжди залишалися вірними цінностям християнського життя, міцно вкорінюючи в них своє мирне співжиття, згідно з критеріями демократії та солідарності… Радію, – додав він, – вашому прив’язанню до спадщини цих цінностей та закликаю їх зберігати та цінити».

 

Джерело: Радіо Ватикан