//

Роль духовного провідника у розпізнаванні покликання

15 січня 2012 р., площа Свято Петра у Ватикані заповнилась мешканцями Риму, гостями з різних регіонів Італії, побожними туристами з інших країн світу та представниками іммігрантських спільнот. Перш, ніж проказати із зібраними молитву «Ангел Господній» та уділити своє апостольське благословення, Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ виголосив коротке повчання на тему біблійних читань, призначених Римо-Католицькою Церквою на цей день.

 

Святіший Отець запропонував присутнім призадуматись над темою покликання. Він зазначив важливість постаті та ролі посередника, тобто того, хто допомагає людям розпізнати голос Бога, Який кличе іти за Ним. Наводячи у приклад осіб із біблійних читань, Папа вказав на те, що у покликанні Самуїла такою постаттю був священик Елі, який допоміг Самуїлові розпізнати Божий голос та відповісти на Його запрошення, стаючи згодом Його вірним пророком. У випадку учнів Ісуса таким посередником, за словами Бенедикта ХVІ, був Іван Христитель, що мав багатьох послідовників, серед яких дві пари рідних братів-рибалок: Симона та Андрія і Якова та Івана. Вказавши їм на Ісуса, Предтеча сказав: «Ось Агнець Божий», – і після цих слів вони пішли за Христом, залишились із Ним, утворивши перше гроно апостолів.

 

Далі Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що на шляху духовного дозрівання, на дорозі віри, роль духовного проводу є вирішальною, особливо тоді, коли мова йде про відповідь на покликання Господа Бога до особливого служіння у бопопосвяченому стані. Папа пригадав, що передумовою самої християнської віри, зазвичай, є звіщення та свідчення. Подібно діється і з покликанням до богопосвяченого стану: щоб наслідувати Христа, зрікшись закладення власної сім’ї для цілковитого служіння великій родині, якою є Вселенська Церква, переважно служить приклад та заохочення «старшого брата», зазвичай, священика. Бенедикт ХVІ додав, що не потрібно при цьому забувати й про велику роль батьків, які своєю правдивою та радісною вірою і подружньою любов’ю вчать дітей будувати усе своє життя на Божій любові.

 

Джерело: Радіо Ватикан