//

Родина – основа нової євангелізації. Спогад про блаженного Івана Павла ІІ в день його літургійного спомину

Про сім’ю, як основу нової євангелізації, на прикладі родинних домів двох останніх Римських Архиєреїв, говорив у своїй проповіді архиєпископ Зиґмунд Зімовскі, Президент Папської Ради в справах душпастирства служби охорони здоров’я, під час Служби Божої, яку польські ієрархи, що беруть участь в Синоді Єпископів, відслужили у понеділок, 22 жовтня 2012 р., в день літургійного спомину блаженного Івана Павла ІІ, на його гробі в базиліці Святого Петра. Євхаристійне богослуження очолив архиєпископ Юзеф Міхалік, Архиєпископ Перемиський, Президент Польської Єпископської Конференції.

 

Проповідник звернув увагу на те, що місяць жовтень має особливе значення для Вселенської Церкви, адже він присвячений Матері Божій, і під час нього увесь світ з особливою набожністю проказує спільну молитву на вервиці. Блаженний Папа Іван Павло ІІ доповнив цю молитву «Таємницями світла», в яких роздумуємо над роками життя Ісуса, які випереджували його Пасхальне таїнство. Архиєпископ Зімовскі заохотив приглянутися до другої таємниці світла, яка згадує про об’явлення Ісуса під час весілля у Кані Галилейській. «Образ Кани, – сказав він, – це образ Церкви. В центрі Церкви – Ісус, Який вчиняє чудо, а довкола Нього бачимо учнів – початок та підвалини Церкви. А поруч з Ісусом та Його учнями бачимо Марію, Матір, Яка звертається з проханням, Яка допомагає родині».

 

Блаженний Іван Павло ІІ любив повторювати, що «родина є дорогою Церкви», а ввесь його понтифікат був позначений не лише підтримкою родини, але й боротьбою за нею. В контексті нещодавньої Всесвітньої зустрічі сімей, що на початку літа відбувалася в Мілані, проповідник пригадав автобіографічні спогади попереднього і теперішнього Римських Архиєреїв про родини, в яких вони зростали, зазначаючи, що вони є «прикладом сімей, які виховали надзвичайних особистостей та показують, як зразкова родина, багата чеснотами, може бути багатством і окремої людини, і громади, Церкви, суспільства, батьківщини».

 

«Родина справді є середовищем життя та любові, вона справді може сформувати чесноти, які творять народ, тобто, взаємну пошану, любов до ближнього, повагу до старших, підтримку та любов до життя на кожному його етапі», – вів далі проповідник, відзначивши те, що в згаданих родинах важливим елементом була набожність до Пресвятої Богородиці. «Родина потребує Матері Божої, щоб бути сильною в Бозі та місцем євангелізації», – додав він.

 

«Родина виховує у вірі, але також навчає солідарності, і якщо буде відзначатися єдністю, то зможе протистояти й економічним викликам нашого часу. Солідарність між родинами, як також між молодшими й старшими, здатна подолати глибоку моральну кризу, яку тепер переживаємо», – наголосив архиєпископ Зіґмунд Зімовскі під час Служби Божої біля мощей блаженного Івана Павла ІІ.

 

За матеріалами Радіо Ватикан