//

Робоча поїздка Преосвященного владики Венедикта до Варшави

З 29 червня по 01 липня 2012 року, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, перебував з робочим візитом у Польщі. Основною метою поїздки було відвідати літній табір для дітей з України, які відпочивають у с. Целестинів, що поблизу Варшави.

 

Розпочались відвідини владикою Польщі із парафії св. Станіслава Костки, що у Варшаві, де його з радістю зустрів о. пралат Тадей Божелко, парох вищезгаданої парафії. Після молитви у храмі відбулася спільна екскурсія Владики Венедикта, отця-пароха та дітей з України, які відпочивають у таборі в Целестинові, музеєм бл. Юрія Попєлушки, який розташований у підвальних приміщеннях цього храму. При виході із музею Преосвященний Владика Венедикт на прохання о. Тадея здійснив запис у книгу відвідувачів музею. Опісля була коротка зустріч із дітьми з України.

 

Відтак розпочалася Божественна Літургія у римо-католицькому обряді. Літургію очолював о. інфулат Іван Сікорський, йому співслужили: Преосвященний Владика Венедикт, парох парафії о. пралат Тадей Божелко, о. канонік Чеслав Банашкевич, о. пралат д-р Іван Стройний. В часі Святої Літургії Владика Венедикт виголосив проповідь про мучеників Церкви, які своїм життям засвідчили віру в Бога та віддане служіння ближньому. «Тут, у цій парафії проповідував блаженний Юрій Попєлушко. Сьогодні ми даруємо цій парафії ікону блаженних українських мучеників Климентія Шептицького та Леоніда Фьодорова. У цей день римо-католицька Церква святкує свято верховних апостолів Петра і Павла. Усі ці мученики свідчили про Христа та віддали своє життя Господеві за ближніх… Вони промовляють до кожного з нас закликаючи до життя в любові… Жили вони в різних часах, в різних місцях, але старалися служити якнайкраще. Вони сьогодні є прикладом для нас, як ми маємо свідчити одні одним та світові про Христа, який є любов’ю, і це можна творити в будь-яку епоху».

 

По завершенні Служби Божої відбулась передача мощів бл. Юрія Попєлушки від парафії св. Станіслава Костки Владиці Венедикту та освячення Кир Венедиктом ікони блаженних мучеників Климентія Шептицького та Леоніда Фьодорова. Відтак відбувся похід до могили бл. Ю. Попєлушки на яку було покладено ікону українських новомучеників та здійснено молитви на їх прославу. Після обходу навколо храму ікона блаженних мучеників Климентія Шептицького та Леоніда Фьодорова занесена у бічну каплицю парафіяльного храму.

 

На спільній вечері, в парафіяльному домі, крім делегації з України та місцевих парафіяльних священиків були також присутні п. Адам Данієль Ротфельд (вихованець сиротинця в Уневі в часах 2 св. Війни, був під опікою бл. Климентія Шептицького), проф. Сильвестр Поровський, які широко представили багату діяльність роду Шептицьких для добра українського та польського народів. Адам Ротфельд, який розповів про велику роль бл. Климентія в у формуванні його особистості в часі життя в сиротинці при Унівському монастирі в роках 1941-1948.

 

Наступного дня Преосвящений Владика Венедикт служив Божественну Літургію у східному обряді в храмі Матері Божої Ангельської, що знаходиться на території навчально-виховального осередку для Незрячих в Лясках біля Варшави (http://www.laski.edu.pl/ – електронна адреса осередку). В Літургії взяли участь монахині-францисканки, які займаються опікою сліпих дітей в цьому осередку. В часі цього богослужіння Владика Венедикт у проповіді наголосив: «Кожний з нас зокрема, іде своєю дорогою до Бога. Незалежно чи він є монастирі, чи є священиком, єпископом, чи мирянином, усі ми прямуємо до Бога, щоб постійно бути з ним. На цій дорозі важливо гідно сповняти прийняті обов’язки. Ми самі здійснили цей вибір і Господь буде питати: чи ти сестро, брате добре виконав прийняте завдання. Молімося до Господа, щоб гідно сповняти наше покликання».

 

По завершенні Літургії відбувся сніданок у пані Єлизавети та Кшиштофа Зануссі. Під час сніданку темою розмови було кілька важливих питань:

- справа відбудови костелу в с. Вижнянах, Золочівський р-н, Львівської обл., де б проводилися спільні молитви греко-католиків і римо-католиків, українців і поляків;

- справа зорганізування табору в Вижнянах для молоді з Польщі.

 

На цій зустрічі були також присутні: Мартин Свенціцький - Посол VII каденції Сейму Республіки Польща, Йоанна Свенціцька, голова Клубу Католицької Інтелігенції, о. Григорій Островський, с. Анна Соколовська, настоятелька сестер Францішканок в Лясках та інші.

 

Після ранкової зустрічі відбулась екскурсія по території Центру опіки і навчання сліпих дітей в Лясках біля Варшави.

 

Відтак делегація з України відвідала у Варшаві Інститут фізики високих тисків Польської Академії Наук. Екскурсію по інституті провела директор інституту проф. Ізабелла Ґжеґори та проф. Сильвестр Поровський, заступник директора.

 

Після обіду, який відбувся також у вищезгаданому Інституті, була прогулянка по історичній Варшаві. В цьому часі відвідано монастир та храм Успення Пресвятої Богородиці, отців Василіян. Отець Петро Кушка, ЧСВВ, учитель новиків монастиря поділився досвідом служіння у Варшаві та розповів про історію монастиря. Опісля було відвідано сестер Служебниць Провінції Матері Божої неустанної Помочі. Сестри Прoвiнцiї Мaтерi Бoжoї в Пoльщi стaрaються oгoрнути свoєю oпiкoю нaших вiрних, несучи їм духoвну підтримку тa рiзну дoпoмoгу.

 

Під вечір Преосвященний Владика Венедикт завітав до римо-католицького костелу Святого Андрія Первозванного. Священики цього костелу покликані до душпастирства осіб, які займаються мистецькою чи творчою діяльністю.

 

В останній день відвідин Польщі, Преосвященний Владика Венедикт відслужив урочисту Божественну Літургію у парафіяльному костелі Успення Пресвятої Богородиці в Целестинові, йому співслужив о. Петро Кушка – настоятель греко-католицької парафії в Варшаві (вул. Медова, 16). В Літургії також взяли участь: о. інфулат Луціан Свєншковский, представник єпископа, о. Мирослав Васяк, парох парафії в Целестинові, о. проф. Вальдемар та о. Яків, сотрудники цієї парафії.

 

На літургії були присутні парафіяни с. Целестинів, а також діти з України та Білорусії, які відпочивають у літньому таборі, який проводиться в Целестинові за сприяння товариства «Діткам з України» та Інституту фізики високих тисків Польської Академії Наук. У проповіді в часі Літургії Владика Венедикт сказав: «Віра в житті людини має велике значення. У читанні сьогоднішнього Євангелія ми чули як сотник виявив свою віру перед Господом. Він розумів, що не матеріальні речі спасають людину, а духовне життя людини. Чим переймається особа у своїй душі це відображається на зовні її життя.. Тому сьогодні нам важливо навчитися довіряти Господу усі наші справи, клопоти, кожну хвилину життя, а він як добрий батько подасть нам усе необхідне для життя».

 

Відтак відбувся обід на терені Інституту фізики високих тисків в Целестинові. Під час обіду відбувались неформальні зустрічі між гостями урочистості.

 

З 16.00 – 18.00 год. відбувся семінар (30-35 oсіб) на тему:  «Стосунки польсько-українські: минуле, теперішнє, майбутнє».

 

Семінар розпочала проф. Ізабелла Ґжеґори – директор Інституту фізики високих тисків ПАН. Проф. Ґжеґори привітала присутніх гостей і коротко представила присутніх головних «доповідачів».

 

Виступали:

Проф. Сильвестр Поровский (Інститут фізики високих тисків ПАН) – розповідь про поїздку групи 30 осіб з Целестинова на урочистості в Україні біля Львова, які пов’язані з відбудуванням костелу св. Миколая в Вижнянах. Розповів коротку історію як зародилась ця ініціатива та хто вже залучений до її реалізації, а також про плани на майбутнє.

Пані др. Барбара Крида (працювала в Університеті Варшавському) – тема доповіді «Między Sacré Coeur a Świętym Jurem /Z Zimnej Wody i Suchowoli, refleksje (роздуми) nie tylko historyczne/». Розповідь була про час Другої світової війни та повоєнний період в околицях Львова, про тогочасний стан стосунків польсько-українських на побутовому рівні. А також про теперішні стосунки з українцями, які проживають в околицях Львова.

Політолог др. Андрей Шептицький – правнук Леона Шептицького, брата митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Коротка доповідь про стан політичних стосунків польсько-українських за період останніх 20 років. В своїй розповіді він описав як позитиви так і негативи теперішніх політичних польсько-українських стосунків. Також підкреслив позитивну роль стосунків поза урядових в формуванні добрих сусідських відносин, та формуванні позитивного напрямку розвитку наших стосунків.

Др. Ґжеґож Тейссер – представив тему приготування літнього табору для польських дітей в Вижнянах на Україні. А також коротко розповів історію життя його діда Станіслава Тейссера, який проектував поліхромію в костелі св. Миколая в Вижнянах в 1942 році.

 

На завершення Владика Венедикт коротко підсумував доповіді в контексті християнського бачення розвитку та праці над польсько-укранськими стосунками.

 

Підсумуванням семінару була коротка дискусія в якій взяли участь інші учасники зустрічі, а саме: пані професор Марія Шептицька, пані Божена Віндиґа, молодий студент-історик з Варшавського Університету і інші особи присутні на зустрічі. Дискусія в великий мірі охоплювала питання історичних подій, які мали місце в першій половині 20 ст.

 

На завершення дискусії було прочитано фрагмент пастирського листа Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького «Не вбивай».

 

Зустріч була дуже плідною, і маємо надію що принесе добрі результати для праці над стосунками наших сусідніх народів.

 

о.диякон Іван Медвідь,

секретар канцлера Львівської Архиєпархії

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua