//

Робоча група при Мінкультури виробила підхід до покращення законодавства у галузі свободи віросповідання

КИЇВ – У приміщенні Мінкультури 8 квітня відбулось засідання Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький запропонував присутнім висловити свої зауваження чи пропозиції до законодавчих актів, які Міністерство має розробити відповідно до доручення Президента України.

 

Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату єпископ Євстратій (Зоря) зауважив, що в нинішніх суспільно-політичних умовах робота над новою редакцією Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» є передчасною, оскільки наслідком її ухвалення може бути погіршення стану свободи віросповідання в Україні.

 

Цю позицію підтримали усі присутні представники Церков і релігійних організацій.

 

Крім цього, юрист Римсько-Католицької Церкви Юрій Гофман нагадав присутнім, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вже неодноразово та на найвищому рівні висловлювала позицію про передчасність розробки нової редакції Закону про свободу совісті.

 

У розвиток дискусії протоієрей УГКЦ Олекса Петрів запропонував Робочій групі зосередити увагу на розробці законодавчих змін до галузевого законодавства, яке регламентує діяльність релігійних організацій в тій чи іншій сферах. За його словами, ухвалення нової редакції профільного Закону не зможе вирішити актуальні для віруючих проблемні питання в освітньому законодавстві, Податковому кодексі, Законі про державну реєстрацію юридичних осіб та інших актах.

 

Юрист Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) Володимир Волинець вніс пропозицію розширити склад Робочої групи представниками зацікавлених міністерств. На його думку, під час роботи над змінами до галузевого законодавства з самого початку слід врахувати позицію фахівців Мінфіну, Мінюсту, Міноборни, Міносвіти та інших відомств.

 

Підсумовуючи досягнуті домовленості, Юрій Богуцький закликав учасників Робочої групи підготувати перелік законодавчих актів та необхідних змін до них до запланованої зустрічі з Президентом України.

 

За словами представників конфесій, спільні пропозиції членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо змін галузевого законодавства будуть сформовані Секретаріатом Ради, засідання якого відбудеться найближчим часом.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua