//

Робоча група Мінкультури готує рекомендації щодо законодавчого забезпечення свободи віросповідання

КИЇВ – У Міністерстві культури України 10 червня відбулось засідання Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Відкриваючи засідання, Перший заступник Міністра культури Юрій Богуцький повідомив, що на початку червня Президент України видав доручення з низкою завдань для центральних і місцевих органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації прав і законних інтересів релігійних організацій.

 

Після цього члени Робочої групи обговорили подальшу долю проекту нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Учасники засідання вирішили підготувати інформацію з рекомендаціями Робочої групи для розгляду главами конфесій на засіданні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

 

При цьому остаточні рекомендації заплановано спрямувати Президенту України та представникам Ради Європи.

 

Нагадаємо, що на попередньому засіданні Робочої групи представники конфесій та Мінкультури дійшли висновку про недоцільність опрацювання нової редакції цього Закону на даному етапі. На думку Робочої групи, більш актуальною є розробка та ухвалення “точкових” змін до галузевих законів, які стосуються діяльності релігійних організацій.

 

У засіданні взяли участь фахівці Мінкультури, Держкомнацрелігій, МЗС та експерти Інституту релігійної свободи, а також представники конфесій:

    Української Православної Церкви;
    Української Православної Церкви Київського Патріархату;
    Української Греко-Католицької Церкви;
    Римсько-Католицької Церкви в України;
    Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн – баптистів;
    Церкви адвентистів сьомого дня;
    Української Християнської Євангельської Церкви;
    Союзу вільних церков християн євангельської віри України;
    Об'єднання іудейських релігійних організацій України.

 

Як повідомляв ІРС, Робоча група при Мінкультури була створена за наслідками зустрічі Міністра культури Михайла Кулиняка з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка відбулась у лютому 2011 року.