//

Різке зменшення кількості католиків у Боснії і Герцеговині

Архиєпископ Франьо Камарица, голова Конференції католицьких єпископів Боснії і Герцеговини зазначив, що в цій країні протягом останніх 20-ти років у два рази зменшилася кількість католиків. "За офіційними даними католиків в Боснії і Герцеговині близько 442 тис. на 3 млн. 850 тис. жителів", - розповів єрарх. На його думку, особливу тривогу викликає падіння рівня народжуваності: у боснійських парафіях в 2010 р. було зареєстровано на 1400 випадків поховань більше, ніж хрещення.

 

Єрарх підкреслив, що католицька громада в основному складається з людей похилого віку. Він звернув увагу на те, що молоді люди, які залишилися в країні, мають проблеми з пошуком роботи і створенням сімей. Архиєпископ Камарица підкреслив, що Церква намагається їм допомагати, проте відсутня підтримка з боку влади країни. Він висловив сподівання, що відносини між католиками та мусульманами в Боснії і Герцеговині будуть мирними, як це було до війни.

 

Єрарх зазначив, що міжнародне співтовариство повинне допомогти Боснії і Герцеговині і впливати на владу, з метою гарантування прав представникам релігійних меншин. "Ми робили заклики кілька разів і в квітні планується ряд конференцій з цієї проблеми в чотирьох сусідніх країнах: Чорногорії, Боснії і Герцеговині, Сербії та Хорватії", - сказав Архиєпископ Камарица.
 

 

За матеріалами: radiovaticana.org