//

Різдвяне слово владики Йосифа Міляна

Христос народжується – славте!
Христос із небес – зустрічайте!
Христос на землі – бадьоріться!

Співай Господеві, вся земле і
весело заспівайте люди,
Бо він славно прославився!

(Ірмос І пісні канону Різдва Христового)
Любі у Христі Браття і Сестри,
слова, які щойно прозвучали, належать перу славного візантійського поета, великого творця канонів, св. Косми Єрусалимського чи, як по-іншому його звуть, Маюмського. Час його життя та діяльності припадає на VIII ст. В історію Церкви цей період увійшов під назвою «іконоборство». Це був час, коли з однієї сторони Церква Христова досягла великого успіху, особливо у духовно-адміністративному вимірі. Зіншої ж – це був момент, коли в лоні самої Церкви, появилися люди, які по-своєму почали пояснювати сторінки Святого Писання і, як наслідок,дійшли до хибного висновку, що почитання Господа і святих через ікони суперечить біблійному навчанню. Об’єднавшись з тогочасними чільними представникамиполітичного світу вони хотіли змінити основи вчення Церкви.Хтось з Вас може запитати мене про те, чому саме цією згадкою розпочинаю моє цьогорічне слово з нагоди Різдва Христового? Зауважмо, що у той час, коли Церква переживала час великої боротьби, св. Косма Єрусалимський, словами Різдвяного ірмосу закликав усіх своїх сучасників не до силової відповіді, але звертав увагу на Христа: «Христос із небес – зустрічайте! Христос на землі – бадьоріться!».
Період історії який переходимо так само не є легкий – як для кожного зосібна, так і цілого народу. Економічна криза, політична нестабільність, брак авторитетів, а з цим розпад сімей, велика міграція українців – це тільки деякі явища, які щоденно появляються на перших шпальтах газет, телеекранів, тощо. Разом з ними багатьох з нас мимоволі наповнює страх, який породжує логічне запитання: «А як буде далі?» Христовий прихід на землю, який щороку переживаємо, дає нам відповідь на усі ці острахи і побоювання. Свідомість того, що Він з нами повинна збудити нашу віру. «З нами Бог»! Цей короткий біблійний гімн, який ангели ознаменували пастушкам, і який ми за їхнім прикладом співатимемо в часі Великого Повечір’я, повинен стати для нас знаком великої християнської надії і закликом до мужнього крокування за Христом щодня, тут і тепер, серед тих обставин, серед яких Господь нас поставив, незважаючи ні на що.
«Христос народжується – славте!» Нехай нашою прославою Христаглибока свідомість того, що Він справді є з нами, що Він діє у нашому житті!
«Христос із небес – зустрічайте!» Зустріньмо Його чистим серцем, яке здатне любити і прощати!
«Христос на землі – бадьоріться!» Нехай свідомість того, що Христос на землі скріпить надію усіх нас - і тих, що святкують Різдво у рідних домівках, і тих, які зустрічають Вифлеємську зорю в далекій чужині!
Маючи надію в те, що Він як Спаситель є з нами, нам нічого боятись, - «Бо з нами Бог»!
Христос рождається!   Славімо Його!
 

+ Йосиф Мілян
Єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ,

 

Дано в Києві,  при архикатедральному соборі Воскресіння Христового
22 грудня 2010 р.Б.  в день зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною


Джерело: http://www.kyiv.ugcc.org.ua/ua/press_releases.html?press_release_id=346