//

Різдвяне послання митрополита і архиєпископа Василія Семенюка

Преосвященний Владико, Всесвітліші, Всечесніші та Преподобні отці, преподобні брати і сестри, українські родини та парафіяльні спільноти, дорогі брати і сестри, що несете хрест самотності та страждань, люба митрополича спільното на батьківщині та розкидана нуждою по чужих світах!

 

Усіх вас, дорогі у Христі, вітаю сьогодні нашим християнським привітом, сповненим безмежної радості та Божої любові.

Христос Рождається!

«Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість,

що буде радістю всього народу:

Днесь народився вам у місті Давидовім Спаситель,

він же Христос Господь.

І ось Вам знак – ви знайдете Дитя сповите,

що лежатиме в яслах». (Лк. 2,10-11)

 

Від новини Різдвяного таїнства, велике піднесення «днесь» наповнює серце кожного, хто з трепетом пастирів - перших свідків народження Господа нашого Ісуса Христа, приклоняється перед убогими яслами Спасителя. «Бог предвічний народився, Прийшов днесь із небес, Щоб спасти люд свій весь, І утішився».

 

Радісне ангельське проголошення «днесь», тобто «від сьогодні», або «від нині», вказує також і для усіх нас входження до нової доби людства, доби примирення Неба і землі. «Небо і земля, Небо і земля, Нині торжествують. Ангели й люди, Ангели й люди Весело празнують: Христос родився, Бог воплотився…».

 

«Ісус Христос вчора і сьогодні, і навіки Той самий» (Євр. 13, 8). Незмінний Він і в Своїй безмежній любові до людини, тому і сьогодні Він кличе усіх нас до Себе: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я облегшу вас...» (Мт. 11, 28-29).

 

Своїми руками з Вифлеємської яскині Ісус і сьогодні обіймає кожного, сповняючи серце миром, любов’ю, вірою та надією. «В біднім вертепі, в яслах, на сіні cпочив Владика, Цар світу. Отож, до Нього спішім всі нині, - нашого жде Він привіту. Спішім любов’ю його огріти, Христос родився, славіте!  Благослови нас, Дитятко Боже, даруй нас нині любов’ю, хай і пекельна сила не зможе нас розділити з Тобою».

 

Дорогі в Христі брати і сестри! Спрямовуючи «днесь» свій погляд і серце до таїнства Христового Різдва, не можемо залишатися незворушними і байдужими до Божої любові, ми не можемо залишатися рабами гріховних пристрастей та братерської ненависті. «Благослови нас, наш любий Христе, зло побідити силу дай, засій в серцях нам бажання чисте міцно любити рідний край! Щоб Україна могла радіти, Христос родився - славіте!» 

 

Різдво Господа Бога нашого Ісуса Христа кличе нас завжди жити вірою, свідчити свою віру не тільки в церкві і на свята, але кожного дня; в родинному житті, на місці праці чи навчання, під час радості та у хвилини терпіння.

 

Ми, українці, маємо прекрасну традицію Різдвяних свят виявляти нашу славу Богові у Різдвяних колядках, які несуть глибоку віру і радість Божих дітей. В одній з колядок співаємо в цей славний день: «Ісусе милий, ми не багаті, золота дарів не можем дати. Но дар цінніший несем від світу – це віра серця і любов щира».

 

Наша жива віра і правдива любов до Бога, до ближнього, до рідної Христової Церкви та України - це найкращі дари, які можемо скласти перед новонародженим Христом разом з царями, які прибули з далека до Вифлеєму.

 

У ці Різдвяні дні коли ми так близько відчуваємо Божу присутність і любов, прославляймо і дякуймо Христові за Дари Святого Духа, які Він щедро зливає на кожного з нас, на всю Церкву: «Слава Богу заспіваймо, честь Сину Божому і Пану нашому поклін віддаймо».

 

Рівно ж єднаймося у благальній молитві за утвердження повноти Патріаршого устрою багатостраждальної і Боголюбивої Української Греко-Католицької Церкви, за швидке завершення будівництва та посвячення Патріаршого Собору у Києві – видимого знаку єдності Церкви в Україні.

 

Молімося за нашу державу, за її майбутнє, за молоде покоління, щоби всі ми зростали в любові до Бога, щоб не втрачали історичної пам’яті, не цуралися рідних традицій, любили щиро свою землю. «І ми теж співаймо, Христа прославляймо, із Марії рожденного, смиренно благаймо: Ой ти, Царю, Царю, небесний Владарю… Даруй літа щасливії нашій неньці Україні».

 

Мої любі в Христі живіть у мирі та любові, нехай справжнє світло віри, що просвічує кожну людину, буде наріжним каменем вашого щоденного життя. Нехай свята Божа любов царює у ваших християнських душах та у ваших родинах, зігріваючи теплом Божественної присутності і сопричастя усіх самотніх та страждаючих. Радісно прославляймо Бога усім нашим християнським життям!

 

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма вами!

Христос Рождається!

Славімо Його!

+ ВАСИЛІЙ Семенюк,

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

 

Дано при Митрополичій катедрі м. Тернополя дня 22 грудня 2011 року Божого

 

Джерело: www.tze.org.ua