//

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ДО ВІРНИХ ДОНЕЦЬКО-ХАРКІВСЬКОГО ЕКЗАРХАТУ НА 2013-Й РІК

Дорогі співбрати в священстві і в чернецтві, всесвітліші і всечесні отці, преподобні брати і сестри, брати і сестри в Христі!

 

Вступаємо в 2013 рік від Різдва Христового. Стільки часу минуло, від того дня, коли Христос прийшов на світ. 2013 рік проголошений Церквою - Роком Віри. Рік Віри допомагає нам застановитись над таким питанням : Якою є наша віра?

 

Сьогоднішній час не є найкращим для нас і ми йдемо ніби в темному  тунелі. Можуть бути в нашому житті хвилини слабкості, якогось розчарування і неспокою, але віра перемагає їх і ми  впевнені, що побачимо світло. Тому наша ходьба є впевненою.

 

« Бо хто приступає до Бога мусить вірити, що Він існує і дає нагороду тим, які його шукають» (Євр.11.6;)

 

« Вірою знаємо що світ створений Словом Божим, так що видиме з невидимого постало» (Евр.11.3;)

 

«Вам бо треба терпеливості, щоб ви виконуючи Божу волю, одержали Божу обітницю. Ще бо треба трохи часу, і той що має прийти, прийде, не забариться. А праведник мій буде з віри жити» (Євр.11.37-38;)

 

Так потішає  нас апостол Павло  у своєму посланні до Євреїв.

 

Ось це Слово Боже приходить у світ, який був створений ним. При співучасті Святого Духа, бере людське тіло від Марії, найсвятішої і найчистішої Діви, яку захоронив Бог від первородного гріха.

 

Євангелист Іван пише у своїй Євангелії :«І Слово сталося тілом і замешкало між нами, і ми славу його бачили-славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого» (Ів.1.14;)

 

«Чим тобі Христе віддячимось за те, що ти задля нас з’явився на землі, як людина? Кожне бо створіння, що Тобою постало віддає Тобі подяку: ангели-співання, небо – зорю, мудреці – дари, пастухи - сповіщення чуда, земля – вертеп, пустеля – ясла, а ми Матір - Діву. Споконвічний Боже, помилуй нас!» (стихира на Вечірні).Різдво Христове є направду Днем Надії, для віруючої людини. Все відходить на другий план і пропадає всіляка надія, якщо не має фундаменту, яким є віра в Бога. Тому для віруючої людини, народження Христа відбувається й тоді, коли в нашому серці зароджується добра думка, яка переходить в добрий чин.Народження Христа відбувається і тоді, коли зароджується молитва, яка є великою духовною силою для того хто молиться і для того, за кого моляться. Народження Христа відбувається і тоді, коли ми в ближньому, хворому, нужденному, побачимо Христа.

Вифлеємська зірка є провісницею сонця правди, яке заховалося в маленькій Дитині – Ісус. Господи Ти даєш себе умолити, задля свого милосердя прийми і наші молитви, які ми заносимо Тобі сьогоднішнього дня, як немічному немовляті. Вияви усім твою милість, щоб спасенні як душею так і тілом, завжди з Тобою перебували і відважно славили Бога в Тройці Святій Єдиного. Так бракує нам людей доброї волі, які б були послушні Твоєму голосу, які б могли відкритись на дію Святого Духа, особливо тут на Східній Україні. Так бракує нам місіонерів, вістунів Слова Божого, які б розносили цю радісну новину до сердець слухачів. Хай милосердний Господь, який з любові до нас послав свого Сина на землю зіллє обильно благодать на всіх нас і просвітить нас світлом правди.

 

Святий Духу, скріпи тих людей, для яких не є порожнім звуком, оце різдвяне радісне вітання: Христос Рождається!

 

А також додай духовної сили  і витривалості тим, які з вірою відповідають: Славімо Його!

 

Дано в храмі Покрова Пресвятої Богородиці, 27 грудня 2012р.Б.

+ Степан (Меньок)

Екзарх Донецько-Харківський

Джерело: http://www.ugcc.dn.ua