//

Різдвяне архипастирське послання до вірних Сокальсько-Жовківської єпархії, священиків, монахів і монахинь на 2011 рік Божий

Наші вітання для Різдва,
Щоб на землі було життя,
Щоб кожен з нами, що живе,
Цінив так кожного життя як Боже і святе

Христос Рождається! Славіте Його!

Дорогі і люблячі брати у священстві, брати і сестри в монашестві, дорогі і люблячі сестри і браття у Христі Господі. Народження Христа на землі сталось понад 2000 тисячі років тому. Ми цю подію святкуємо щорічно, щоб вшанувати прихід Господа Бога на землю до людей, до нас з вами.

Вшановуємо через велику повагу і любов Бога до нас: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але жив життям вічним…» (Ів.3,16).

У Різдві своїм Господь ділиться з нами своєю любов’ю. Ми її прийняли від Нього, ми її носимо у своєму житті, і ми її маємо дарувати для кожного ближнього, молячись сердечно, щоб Господь допоміг нам Його любов втілити в життя. Щоб ми любили Бога всім серцем, усім розумом та усією силою, а ближнього, немов себе самого і свідчити це своїм життям. Щоб ми могли жертвенно дотримуватись любові по відношенні до Бога і ближніх. Щоб ми могли прощати провини ближніх, як Господь нам прощає і уникали осудження, злих думок і гніву. Щоб ми могли сильно вірити у силу і успішність Божої любові, яка перемагає всяке зло добром у любові. Щоб ми з неменшим старанням, як про своє добро, старалися про добро ближніх.

Так, це велике завдання, це не є легко, але воно благословенне. У цьому завданні вміщається Божа воля і любов, яка спосібна піднести нас з гріху, яка спосібна вчинити нас щасливими, радісними і успішними в житті. Нам Господь прощає і дає ласку спасіння. Це ж найбільша радість. Нас Господь вислуховує в молитвах і дає сили жити і зараджувати собі і ближнім. Чи це не є велика ласка? Нам дає Господь життя і запевняє в цьому свою поміч. Чи це не є Його велика приязнь? А чиж те, що Він народився для нас, став чоловіком і навчив нас Доброї Новини, в якій ми отримуємо Його ласку для життя? Або те, що Господь нас в Хрещенні і усіх Таїнствах приймає як своїх дітей і об’єднує своєю любов’ю? Так, пізнати те, що Бог нас любить своєю силою і ласкою – це найбільша благодать людини, якою вона підноситься до Бога.

Це запевнення ми отримуємо в Різдві від Божого Сина. В Різдві ми тому Його святкуємо, що нам Господь являє, дає і запевняє свою тривалу і вічну любов. Завдяки їй ми для життя отримуємо від Бога все на землі і у вічності. Щоправда, ми в житті зустрічаємося з труднощами, але це для того, щоб ми старалися своє життя поєднувати з Богом у Його любові, яку Він приготував, щоб кожному дати: «Просіть і дасться вам, стукайте і вам відчинять…» (Мт.7,7). Ми усі дочекалися Божого об’явлення в Різдві. Маючи таке велике запевнення Бога для нас, довірмося Його любові. За свою любов, що Він нам об’явив, Він повчає: щоб ми ділилися з усіма людьми; щоб ми світилися Його любов’ю в нашому житті. Особливим тому для нас є подарувати ближнім цю радість і щастя, якої вони без нас не отримали б. Зуміти подарувати комусь свою любов, свою доброту, милосердя, потішити, розрадити – це небо відкривається для таких. Коли будемо так приймати Його любов, сповняти Його повчання і виконувати Його волю – ввійдемо в життя, в якому нам нічого не бракуватиме. Маємо наші уболівання про здоров’я, про мир в родинах, добро Церкви, долю держави.

Маємо різні загрози і непевності нашого майбутнього. У всіх цих труднощах ми не переставаймо Бога святкувати. Покладаймо надію, що з Господом ми пройдемо наш життєвий шлях. Не послаблюймо нашої надії на Господа перед новими викликами життя. Господь, що дав нам життя, в Нього є достатньо можливостей, щоб нам допомогти. Цього довір’я досвідчили наші мученики, які, зберігаючи вірність Богові і Церкві, знали, що їхньою ціною ми збагатимо наш досвід, переконання у вірі і отримаємо бажані успіхи для життя християнського.

Велике довір’я виразила Пресвята Богородиця своїм ставленням до Божого авторитету. У своїй непорочності Її чистота заслуговує у Бога найбільшої любові. Її убожество стало великим збагаченням духовним, що не зрівнюється з ніякою земною матеріальною ціною. А покора вчинила Її, що Бог Її довірив себе і все наше спасіння.

У Різдві ми оспівуємо Пресвяту Богородицю як Матір нашого спасіння. Тож, слідуючи цьому, що Бог Їй довірив себе і наше спасіння, довірмося Їй, щоб Її служіння в нашому житті звершилося успіхом; щоб і ми досвідчили велику Божу ласку, яку Господь довіряє Богородиці і нам для успіху нашого життя. Цими словами віри, надії і любові, які Господь нам об’являє і запевняє, вітаю усіх, що дочекалися радості Пресвятої Богородиці у Різдві. Разом з цим звертаюся до усіх, щоб свою радість в любові виразили усім немічним, прибитим горем, сумуючим, бідним, покривдженим, сиротам і всім, які потребують нашої підтримки, і один одному. Щоб ми усі відчули силу Божої ласки, яка усім доповняє, щоб спільно пережити радість Різдва Христового і зберегти його пам’ять на все життя.

Христос Рождається! Славіте Його!

+ Михаїл Колтун Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління

День влкмч. Катерини, 7 грудня 2010 р. Б.

http://www.sokaleparchy.org.ua/