//

Ріно Фізікелла: Понтифікат лише починається

«Ми все ще на початку понтифікату, а на початку, на мій погляд, завжди складно робити далекоглядні висновки або аналіз».

 

Ці прості слова, сказані архиєпископом Ріно Фізікелла, для багатьох людей стали несподіванкою. Так він прокоментував нову і трохи критичну книгу про понтифікат Папи Бенедикта, який в квітні відсвяткує шестиріччя свого обрання.

 

Думка про те, що правління Папи Бенедикта може стати тривалим, не є новою. Журналісти помітили, що німецький Папа, здається, навмисно задає собі довільний темп, як це зазвичай робить бігун на довгі дистанції. У своїх 83 роки, він, здається, перебуває в доброму здоров'ї і володіє живим розумом.

 

Проте архиєпископ Фізікелла є першою офіційною особою римської курії, яка припустила, що суперечки, скандали і невдалі кроки перших шести років понтифікату Папи Бенедикта в майбутньому, можливо, здаватимуться не настільки вже значними. Принаймні, він сказав, що «знання історії повинне було б зробити нас розсудливими і обережними в цьому питанні».

 

Він нагадав, що перші роки правління Папи Івана Павла II також були затьмарені розбіжностями, що зробили їх «найжахливішими і найдовшими роками» його понтифікату. Папу Римського Павла VI в його перші шість років взагалі не помічали, він був справжнім «голосом волаючого в пустелі», і визнання в Італії він отримав лише пізніше, за його пряме звернення до Червоних бригад терористів, сказав архиєпископ Фізікелла.

 

Італійський прелат відзначив, що як глава недавно створеної Папської Ради із сприяння новій євангелізації, він розуміє, що у Папи Бенедикта, як Верховного Понтифіка, ще є не завершені справи. За його словами, головним проектом Папи є проект формації, виховання, як відповідь на «надзвичайну потребу в освіті», що охоплює людей як всередині, так і поза Церквою.

 

Він зробив цю заяву на прес-конференції в Римі під час презентації книги «C’era una Volta un Vaticano» («Одного дня у Ватикані»), написаної Массімо Франком, шанованим журналістом, яка оповідає про італійську політику і Католицьку Церкву. У книзі описується ряд проблем, що значно зменшили вплив Церкви в суспільному і політичному житті, у тому числі криза, пов'язана з сексуальними зловживаннями, яку автор називає «низкою помилок» Ватикану.

 

За матеріалами www.presbyter.ru