//

Римські папи про Олімпійські ігри: заклик до моральних цінностей у світі спорту

В нашу епоху спорт дуже близько увійшов в повсякденне життя людства. Якщо в кінці XIX ст. ним займалася лише близько 1% населення планети, то сьогодні, і можливо завдяки Олімпійським іграм, він став справжнім глобальним феноменом. Звичайно спорт і Олімпіади не могли залишитися без уваги Римських первосвящеників, які завжди прагнули використати момент, щоб звернутися до спортсменів і підкреслити моральний вимір цього заняття. У 1960 р. Іван XXIII прийняв на аудієнції атлетів з 83 країн світу, з приводу Олімпійських ігор, що проходили в Римі. У своїй промові Папа закликав спортсменів свідчити про етичні чесноти пов'язані зі світом спорту. "У розвитку олімпійських компетенцій давайте всім приклад здорових здібностей, без заздрості та ворожнечі і в дусі поваги один до одного. У боротьбі показуйте сталість і спокійну радість, скромність при перемогах, успіху і в труднощах, з якими зустрічаються справжні атлети. Крім того, свідчіть численним глядачам, що: у здоровому тілі - здоровий дух ", - говорив понтифік.

 

Також Павло VI звертався до спортсменів з нагоди Олімпійських ігор у Монреалі в 1976 р. У своїй промові понтифік звертав увагу на те, що Олімпійські ігри повинні бути святкуванням дружби між народами і святом миру.

 

Іван Павло II, звертаючись до керівників Міжнародного олімпійського комітету в 1982 р. прославляв спортивні чесноти і засуджував інструменталізацію спорту для наживи і дискримінації. "Як свідчення діяльності людини, спорт повинен бути справжньою школою і постійним досвідом лояльності, щирості, чесності, жертовності, відваги, цілеспрямованості, солідарності, мирності, поваги. Але коли в світ спорту входять насильство, несправедливість, обман, прагнення наживи, економічний і політичний тиск, дискримінації, тоді він стає пов'язаним з інструментом сили і грошей ", - говорив Папа.

 

22 липня свої побажання у зв'язку з Олімпійськими іграми в Лондоні висловив також Бенедикт XVI. Святіший Отець зазначив, що Церква дивиться на Олімпійські ігри з великою симпатією і закликав віруючих молитися, щоб нинішня Олімпіада стала "справжнім досвідом братерства між народами Землі".

 

За матеріалами radiovaticana.org