//

Рим: відвідувачам Латеранської базиліки роздають iPod-и

Туристи, що прийшли в римську Латеранську базиліку св. Івана, віднині не потребують послуг екскурсовода. Opera Romana Pellegrinaggi - паломницьке агентство Святого Престолу - пропонує їм в тимчасове користування електронний плеєр i-Pod із спеціальною програмою-путівником по храму.


Як пояснив директор агентства священик Сезар Атіре, через багаточисельних гідів в базиліці  дуже шумно, а електронні путівники дозволять повернути стародавній церкві благоговійну атмосферу. Окрім цього, використання популярного «гаджета» зробить вивчення історії і архітектури базиліки цікавим для молоді, переконаний  о. Атіре.


Електронний тур супроводжується розповіддю від імені історичних фігур, таких, як імператор Костянтин Великий. Зокрема, розповідається переказ про битву біля  Мульвійського моста в Римі (312). Під час цієї битви імператора Максенція з Костянтином останній побачив в небі хрест і напис «цим переможеш». Костянтин виграв битву і став правителем Римської імперії, яка при ньому прийняла християнство. Пізніше новий імператор подарував Латеранський палац Папі Римському. На території палацу була побудована базиліка, яка була освячена в 324 році і стала катедральним собором Риму і (цю функцію храм зберігає за собою і до цього дня).


Програма-гід дозволяє гостям собору подивитися фотографії творів мистецтва, що прикрашають стіни і зведення храму. Гості також можуть побачити фотографії документів і артефактів, що зберігаються у Ватиканській бібліотеці і мають відношення до історії базиліки.


IPod-екскурсовод видається відвідувачам храму безкоштовно, вони лише повинні залишити під заставу паспорт або інший документ.


Експеримент з новими електронними гідами в Латеранській базиліці продовжиться до грудня цього року. Якщо він пройде успішно, таку ж послугу планується запропонувати і в інших великих базиліках Вічного міста.

 

Джерело: www.blagovest-info.ru