//

Річниця відновлення Латинського Патріархату в Єрусалимі

Сьогодні, 23 липня 2012 року, виповнюється 165 років відновлення Латинського Патріархату в Єрусалимі, повідомляє Радіо Ватикану.


23 липня 1847 року папа Пій IX направив Апостольський лист "Nulla celebrior", яким закріпив це рішення. У ньому Святіший Отець зазначав неповторність і важливість для християн цього палестинського міста, "у якому знаходяться відомі пам'ятки, свідки подій, в яких брав участь Господь наш Ісус Христос", – написав Папа. Понтифік згадав багату і драматичну історію Єрусалиму, який страждав від численних воєн, у тому числі релігійних, був захоплений мусульманами, що зробило неможливим перебування в ньому католицької єрархії та існування будь-яких структур.

 

"У даний час причин, які заважали Латинському Патріарху Єрусалиму проживати в своїй єпархії для опіки над паствою, вже не існує", – стверджував Пій IX у 1847 році. Понтифік передав під юрисдикцію Патріарха також Кустодію Святої Землі Братів Менших і доручив Конгрегації Поширення Віри (нині Конгрегації Євангелізації Народів), здійснювати координацію зв'язку Латинського Патріархату з Апостольським Престолом.