//

Річниця беатифікації Пія ІХ і Івана XXIII

 12 років тому, 3 вересня 2000 Іван Павло II проголосив блаженними Римських Понтифіків: Пія ІХ і Івана XXIII.

 

Два цих Папи, що жили в різні епохи, були схожі в особливому шануванні Пресвятої Діви Марії, а також у тому, що почали найбільші реформи в Церкві на протязі останніх декількох століть, а саме I Ватиканський та II Ватиканський Собор.

 

Блаженний Пій IX народився в 1792 р. і став Папою у віці 54 років. Його понтифікат тривав 32 роки і був одним з найтриваліших в історії Церкви, після апостола Петра. Під час нього Папа  був змушений відповідати на антиклерикальних виклики, які охопили тогочасну Європу після Французької революції і охарактеризували все  XIX ст. Пій IX проголосив догмати про Непорочне зачаття Пресвятої Діви Марії і непомильність Папи в питаннях віри і моралі.

 

У свою чергу Іван XXIII народився в 1881 р. і був обраний на престол св. Петра в 77 років. Фундаментальним аспектом його понтифікату було відкриття II Ватиканського Собору. Про нього Папа оголосив через рік після свого обрання Понтифіком в 1959 р. Собор став великою подією в історії Церкви, після якої вона вийшла абсолютно відновленою. Понтифікат Івана XXIII, якого називали також "Добрим Папою" тривав всього 5 років, однак залишив великий спадок для всієї великої католицької громади.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va