//

Рецепти галицьких панотців на Піст (2)

Другі страви на строгий піст

 

Печена картопля з моцькою по-галицьки

Старий галицький рецепт, відомий майже в кожній галицькій родині.

 

Складники: Картопля, 3 ложки нерафінованої соняшникової олії, 2 зубці часнику.

Картоплю почистити, помити і порозкладати на бляшці, попередньо змащену олією. Картоплю можна злегка притрусити листочками розмарину. І поставити в гарячу братруру, щоб пеклася. Часник почистити, розчавити часникодавкою, або дрібненько нарізати, і змішати з олією – це і є моцька. Коли картопля спечеться, подати на стіл. Їсться в той спосіб, що картопля мачається в моцьку.

 

Пісна фасоля по-хорватськи

 

Складники: 500 г фасолі (ясік не підходить), плястерка салєри, 4 середні моркви, 1 великий корінь пертушки, 2 ложки пшеничної муки, 3-4 зубці часнику, 2 великі головки цибулі, сіль, перець, мелена солодка паприка (чайна ложка), лавровий листок, зелень петрушки.

 

Вимиту фасолю проваріть 15 хвилин, тоді відцідіть воду і фасолю заляйте свіжою водою і поставте на вогонь. Води заляйте так, щоб вона покрила фасолю десь приблизно на товщину до двох пальців. Додайте нарізану кружальцями моркву, петрушку та салєру, нарізану кубиками, цілу головку цибулі і солі до смаку. Другу головку цибулі наріжте дрібно і присмажте на олії до золотистого кольору. Коли фасоля закипить, вляйте олію з цибулею до неї. Варіть все на малому вогні. Це потриває десь приблизно годину. За кілька хвилин до готовності киньте до фасолі лавровий листок і всипте запрашку.


Запрашка: На добре розігріту олію висипте муку і на малому вогні, постійно помішуючи, доведіть її до золотистого кольору. Додайте паприку, розведіть все 2 кохлями юшки з фасолі. Пильнуйте, щоб не утворилися грудочки.
Коли фасоля готова, подаючи її на стіл, вкришіть до неї зелень петрушки.


Така страва добре смакує з квашеними огірками або салатом з квашеної капусти.


Примітка: Уже коли фасоля звариться, можете її вимішати з відвареними макаронами у співвідношенні 1 частка макаронів (до переважної більшості італійських макаронних виробів яйце не входить) до 2 часток фасолі. Так отримаєте фасолю по-дальматинськи, або як самі далматинці то називають «пашта-шỳта». Також можете додати попередньо відварену квашену капусту у співвідношенні 1 частка капусти до 6 часток фасолі й отримаєте фасолю по-заґорськи.

 


«Квасна» картопля по-бурґенландськи

 

Відварену картоплю в «мундирах» добре почистити і нарізати на плястерки. До смаку нарізати кружальцями цибулю і додати до картоплі. Заправити також до смаку олією і яблучним оцтом. Цікава комбінація виходить, якщо дати замість звичайної олії – гарбузової. Посолити і поперчити до смаку. Дати вистоятися годину.