//

Релігію не слід виганяти в приватну сферу, – Юрген Хабермас

Навіть у ліберальному суспільстві релігію не слід відносити до сфери приватного життя. У цьому переконаний відомий німецький філософ Юрген Габермас, який приєднався до поточної дискусії, пов'язаної з правами релігійних традицій в світському суспільстві і, зокрема, дозволом на релігійне обрізання. В опублікованій на вихідних в "Neue Zürcher Zeitung" статті він підкреслює, що ідеологія лаіцизму, а саме, применшення релігії, є неприйнятною. Масова культура повинна "приймати членів суспільства, які не потрапили в вузьке поняття цієї культури",– висловив переконання пан Хабермас стосовно рішення Кельнського суду про неприйнятність практики обрізання.


У червні окружний суд в Кельні ухвалив, що обрізання хлопчиків, навіть з релігійних мотивів, є рівносильним нанесенню тяжких тілесних ушкоджень.


Німецький філософ вважає, що конституційний захист поширюється також на ідеологічну ідентичність членів суспільства та їх переконання. Суд Кельну не в змозі визнати, що "разом з асимільованими мусульманами іслам відноситься до Німеччини".


У той же час, релігійні спільноти повинні користуватися принципами законності та демократії "в контексті своїх релігійних переконань", - заявив філософ і нагадав, що саме це сталося з Католицькою Церквою після II Ватиканського Собору. Без цього релігія не може бути близькою для суспільства, вважає Юрген Хабермас.


За матеріалами radiovaticana.org