//

Релігійні переслідування зростають і жертвами більшості з них є християни

Зі 100 осіб, вбитих за віру, 75 з них християни - нагадав на форумі з прав людини ООН, представник Ватикану. Він зазначив, що в багатьох частинах світу виникає все більше нападів на представників інших релігій та їхні місця відправлення культу. Отже, на практиці не має свободи віросповідання, яку зазвичай гарантує право - сказав архиєпископ Сільвано Томазі.

 

Ватиканський представник нагадав про обов'язки держави і ООН у зв'язку з цим. Він запропонував, щоб Організація Об'єднаних Націй діяла по-новому, сприяючи фактичному дотриманню основних прав людини. По-перше, спеціальний доповідач з питань свободи релігії у своїй доповіді має говорити й про переслідування релігійних груп. По-друге, Управління Верховного комісара з прав людини має контролювати урядові й суспільні обмеження релігійної свободи та інформувати про них щороку Раду Прав Людини. По-третє, розглянути питання про взаємозв'язок між свободою віросповідання та інших прав людини, особливо щодо законодавства, спрямованого проти богохульства. Архиєпископ Томазі також наголосив, що в питанні про свободу релігії є багато непорозумінь, які потребують уточнення. Не можна, наприклад, обмежуватися тільки свободою віросповідання, тому що релігія виражається також в соціальній та освітній діяльності. Помилковим є також трактування релігійних установ, як державних. Це стосується, наприклад, принципів відбору кандидатів для виконання функцій, в якій релігії мають право керуватися своїм критеріями.



Постійний спостерігач Апостольської Столиці зреагував також на метушню щодо часто оскаржуваного сьогодні права змінювати релігію. Воно не виникає з релятивізму, переконання, що всі істини є відносними, але з поваги до людської гідності – зазначив представник Ватикану на форумі з прав людини ООН.

 

За матеріалами Radio Watykanskie