//

Релігійні організації можуть здобути право засновувати приватні навчальні заклади

КИЇВ – У Верховній Раді України 13 грудня зареєстровано новий законопроект щодо заснування релігійними організаціями приватних навчальних закладів державного стандарту освіти, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Законопроект № 9580 внесли до парламенту народні депутати Володимир Стретович, Давид Жванія та інші парламентарі з партії ХДС, а також Ольга Боднар з фракції БЮТ-Батьківщина.

 

Основною метою законопроекту є забезпечення прав батьків надавати своїм дітям освіту державного стандарту разом із вихованням, що ґрунтується на релігійних цінностях. На думку ініціаторів змін, це право гарантується багатьма міжнародними договорами, ратифікованими Україною, однак відповідний механізм його реалізації досі не передбачений національним законодавством.

 

У зв’язку з цим автори проекту пропонують зрівняти релігійні організації у правах з громадськими, благодійними та іншими організаціями та фізичними особами, які мають право засновувати приватні навчальні заклади. Вони посилаються на багаторічний успішний досвід діяльності церковних шкіл у розвинутих країнах, наприклад у Франції, Німеччині та США.

 

Задля цього законопроект передбачає внесення змін до низки профільних Законів України – «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту».

 

Про підтримку цієї ініціативи неодноразово заявляли глави Церков. Останнього разу на потребі подібних змін наголосила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у зверненні до Президента України від 21 квітня 2011 року (п. 6 розділу ІІ Переліку актуальних державно-конфесійних відносин в Україні).

 

Слід відзначити, що раніше, у липні 2008 року, у парламенті був зареєстрований  законопроект аналогічного змісту (реєстр. №2729). Його авторами виступили представники різних парламентських фракцій – НУНС, БЮТ та Партії регіонів.

 

Однак на етапі обговорення законопроект № 2729 не здобув підтримку профільного Комітету з питань науки і освіти, який у травні 2009 року рекомендував Верховній Раді його відхилити. З того часу проект не вносився до порядку денного чергових сесій парламенту та до цього часу залишається без розгляду.