//

Ректор єгипетського університету Аль-Ажар про громадянську рівності між християнами і мусульманами та про діалог з Ватиканом

Ректор єгипетського університету Аль-Ажар пропонує відповідно до законодавства зрівняти у правах християн з мусульманами, а також дати можливість відновити діалог зі Святим Престолом. Голова одного з найпрестижніших ісламських університетів Усама Елабед бере участь у Мітингу Дружби Народів в Ріміні. На його думку, істинний іслам ніколи не передбачав інституційної теократії, а держава мала мати громадянський характер, де всі будуть рівними перед законом.

 

"У країнах з мусульманською більшістю населення християни повинні бути вільними, коли покликатися до Євангелія і власних переконань у вирішенні їхніх особистих проблем, – заявив ісламський учений. – Одночасно в тому, що стосується загального порядку держави, мусульмани і християни мають бути рівні перед законом, мають ті ж права і обов'язки. Тому ми виступаємо проти будь-яких перевагу мусульман над християнами, як і всі громадяни однієї країни, що живуть під одним небом і на тій же землі".

 

Усама Елабед також пояснив, що іслам не передбачає визнання державою, а тільки його "релігійну приналежність". Це полягало б у тому, щоб задекларувати релігійну "перевагу" через громадян, але не провадило до теократії, тобто верховенства духовенства, що вже траплялося колись в Європі.

 

Відповідаючи на питання про справу припинення діалогу з Ватиканом в Університеті Аль-Ажар, ректор сказав, що цей крок "мав свій мотив", і якщо його забракне, університет "готовий відновити діалог". "Ми відкриті для світу і вислухуємо тих, хто має ідеї, які відрізняються від наших – сказав Елабед. – Але ми маємо базуватися на взаємній повазі та збереженні власної ідентичності, щоб уможливити мир у світі та повагу до прав людини". Мусульманський учений додав, що його установа має конкретне прохання до Ватикану, щоб він висловив взаємну повагу до інших вірувань, а також "повагу до особливостей і традицій народів, як в словах і в справах".

 

Аль-Ажар перервав діалог з Ватиканом у січні, після того, як Папа Бенедикт XVI публічно захищав християн в Єгипті після нападу на коптську церкву в Олександрії. Уряд університету досі робив залежними відновлення стосунків з офіційними вибаченнями Папи Римського за втручання у внутрішні справи Єгипту і образу ісламу.

 


За матеріалами: Radio Watykańskie