//

Ректор Латеранського університету про промову Папи до викладачів

"Шлях до істини – це шлях роздумів і любові, розуму й віри": це одна з головних думок Бенедикта XVI, спрямована до молодих університетських викладачів під час Всесвітнього Дня Молоді у Мадриді", – сказав ректор Папського Латеранського Університету єпископ Енріко Даль Каволо в інтерв'ю Ватиканському радіо.

 

"В Ескоріалі під час бесіди з молодими університетських викладачами Папа звернув увагу на один важливий аспект, який, я думаю, необхідно особливо підкреслити. На закінчення своєї промови Папа сказав: якщо правда і добро єдині, тоді також і знання та любов повинні бути разом. З цієї єдності походить згода між життям і думкою, те, що повинен дати кожен учитель. На мій погляд, це є головною думкою", – сказав італійський богослов.

 

Єпископ Каволо зазначив, що сьогоднішній науці необхідний філософський і теологічний фундамент, який її орієнтуватиме. "Якщо такий фундамент відсутній, наука закривається у самій собі та обмежується тільки власною автономною правдою. Це явний прояв релятивізму, що сьогодні панує", – сказав ієрарх. На його думку, Папа, ще працюючи разом з Іваном Павлом II, прийшов до висновку, що розум, коли закривається сам у собі, спрямовується проти себе, тобто, проти гуманізації людини. "Розум, навпаки, повинен відкритися на те, що відповідає людській особистості, а це звичайно горизонти віри і любові", – сказав єпископ.

 

Говорячи про промову Святішого Отця у Мадриді, ректор Латеранського Університету зазначив, що добрий учитель і викладач повинен особисто прийти до єдності між розумом та вірою і свідчити про неї. "Зрозуміло, що Папа звертався до всіх: учителів, викладачів, усіх тих, хто бере участь у виховному та освітньому процесах".

 

За матеріалами Радыё Ватыкана