//

Рекордний рік нових священиків у Франції

Французькі єпархії отримають в цьому році рекордну кількість неопресвітерів. В сумі буде висвячено 109 священиків, але всього лише 77 дияконів. Це означає, що після багатого року знову прийде бідний рік. Вже понад 30 років кількість єпархіальних свячень в цій країні утримується на постійному, низькому рівні, близько сотні щороку. Для порівняння, перед Собором їх було близько тисячі, а в 1971 році, коли семінарську формацію закінчувало перше післясоборове покоління семінаристів вже тільки 246. Наслідком  цієї тривалої від 1960 р. кризи є радикальний спад кількості священиків: з 43 тис. в 1948 р. до 14 тис. тепер.

 

В цьому році до майже половини французьких єпархій не потрапить жоден неопресвітер. Рекордною є натомість єпархія Фрежюс-Тулона, яка отримає 15 нових священиків. За цим успіхом криється специфічна стратегія місцевого ординарія. Єпископ Домінік Рей поклався на нові спільноти і на противагу багатьох інших єпископів охоче приймає до своєї єпархії. Сам він належить до Спільноти Емануїл. По суті, з 15 неопресвітерів 11 походить з 6 різних спільнот і рухів.

 

Велика кількість покликань у Франції є серед священицьких інститутів, що діють офіційно в Католицькій Церкві на підставі Апостольського Листа - Motu proprio Бенедикта XVI "Summorum Pontificum".

 

За матеріалами Radio Watykańskie